Przewody doktorskie
Stopnie naukowe doktora nadane decyzją Senatu
Dyscyplina Nauki o Zarządzaniu i Jakości
mgr inż. Magda Maria Śniegocka-Dworak
- Data wszczęcia przewodu: 25.01.2018 rok
- Promotor: dr hab. inż. Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG
- Promotor pomocniczy: Dr inż. Agnieszka Palka
- Tytuł rozprawy doktorskiej: ”Determinanty rozwoju rynku produktów tradycyjnych i regionalnych oraz czynniki wpływające na jakość tych produktów”
- Streszczenie w j. polskim:
- Streszczenie w języku angielskim:
- Recenzje:
- Prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Dr hab. inż. Michał Halagarda, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 28.04.2022 roku
mgr inż. Alicja Ewa Drzewiecka
- Data wszczęcia przewodu: 19.10.2017 rok
- Promotor: prof. dr hab. Maria Śmiechowska
- Promotor pomocniczy: Dr inż. Joanna Newerli-Guz
- Tytuł rozprawy doktorskiej: ”Wpływ sposobu uprawy na kształtowanie jakości truskawki kaszubskiej”
- Streszczenie w j. polskim:
- Streszczenie w języku angielskim:
- Recenzje:
- Prof. dr hab. Maria Ewa Rembiałkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Prof. dr hab. inż. Stanisław Popek, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 28.04.2022 roku
mgr inż. Kaja Katarzyna Karwowska
- Data wszczęcia przewodu: 19.10.2017 rok
- Promotor: prof. dr hab. Maria Śmiechowska
- Promotor pomocniczy: Dr hab. inż. Przemysław Dmowski, prof. UMG
- Tytuł rozprawy doktorskiej: ”Innowacyjne metody określania jakości i badania autentyczności herbat Pu-erh”
- Streszczenie w j. polskim:
- Streszczenie w języku angielskim:
- Recenzje:
- Prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska, Politechnika Gdańska
- Dr hab. inż. Michał Halagarda, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 28.04.2022 roku
mgr Katarzyna Monika Muszyńska
- Data wszczęcia przewodu: 18.01.2018 rok
- Promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski
- Promotor pomocniczy: dr Violetta Skrodzka
- Tytuł rozprawy doktorskiej:” Czynniki wpływające na podnoszenie jakości kształcenia na statkach szkoleniowych AM w Gdyni”
- Streszczenie w j. polskim:
- Streszczenie w języku angielskim:
- Recenzje:
- Dr hab. inż. Piotr Grudowski, Politechnika Gdańska
- Prof. dr hab. Elżbieta Skrzypek, UMCS w Lublinie
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 31.03.2022 roku
mgr inż. Natalia Żak
- Data wszczęcia przewodu: 15.12.2017 rok
- Promotor: dr hab. inż. Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG
- Tytuł rozprawy doktorskiej:” Wykorzystanie metod fizykochemicznych do oceny jakości, identyfikacji oraz potwierdzenia autentyczności krajowych miodów odmianowych””
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje:
- Prof. dr hab. inż. Stanisław Popek, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, Uniwersytet Rzeszowski
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 3.03.2022 roku
mgr inż. Katarzyna Żyłka
- Data wszczęcia przewodu: 23.11.2017 rok
- Promotor: dr hab. inż. Aneta Ocieczek, prof. UMG
- Promotor pomocniczy: dr inż. Witold Kozirok
- Tytuł rozprawy doktorskiej:”Postawy i zachowania młodzieży wobec napojów energetyzujących oraz uwarunkowania ich akceptacji”
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje:
- prof. dr hab. inż. Marzena Jeżewska-Zychowicz, SGGW Warszawa
- dr hab. inż. Magdalena Skotnicka, GUMed
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 28.06.2021 roku
mgr inż. Beata Stenka
- Data wszczęcia przewodu: 15.12.2017 rok
- Promotor: dr hab. inż. Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG
- Promotor pomocniczy: dr hab. inż. Małgorzata Zięba, prof. UTH Rad.
-
Tytuł rozprawy doktorskiej:” Rokitnik jako źródło substancji polepszających jakość
i właściwości nawilżających emulsji kosmetycznych” - Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: Prof. dr hab. Ryszard Cierpiszewski, Dr hab. inż. Renata Salerno-Kochan, prof. UEK
- Data nadania przez Senat UMG stopnia doktora w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 11.03.2021 roku
mgr inż. Agnieszka Leszczuk-Piankowska
- Data wszczęcia przewodu: 15.12.2017 rok
- Promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Bykowski
- Tytuł rozprawy doktorskiej:” Ocena wpływu wybranych czynników techniczno-technologicznych na parametry procesu cieplnej sterylizacji konserw rybnych”
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: Prof. dr hab. Wacław Adamczyk, Dr hab. inż. Mariusz Szymczak
- Data nadania stopnia doktora nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości: 27.02.2020 roku
Stopnie naukowe doktora nadane decyzją Rad Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Dyscyplina Towaroznawstwo
mgr inż. Kamila Orzechowska-Przybyła
- Data wszczęcia przewodu: 16.02.2012 rok
- Promotor: prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
- Tytuł rozprawy doktorskiej:”Ocena wybranych programów i systemów w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności”
- Recenzje: Prof. dr hab. Małgorzata Z. Wiśniewska, Prof. dr hab. Tadeusz Sikora
- Data nadania stopnia doktora: postępowanie umorzone dnia 19.09.2019 roku bez nadania stopnia doktora
mgr inż. Agnieszka Kałaska
- Data wszczęcia przewodu: 16.06.2016 rok
- Promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski
- Tytuł rozprawy doktorskiej:”Jakość życia mieszkańców wybranych powiatów woj. pomorskiego w świetle wskaźników zrównoważonego rozwoju”
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: Dr hab. prof. US Barbara Kryk, Prof. dr hab. Tadeusz Borys
- Data nadania stopnia doktora nauk ekonomicznych w dyscyplinie towaroznawstwo: 21.03.2019 roku
mgr inż. Joanna Violetta Bartkowicz
- Data wszczęcia przewodu: 18.05.2017 rok
- Promotor: dr hab. inż. Aneta Ocieczek, prof. nadzw. AMG
- Promotor pomocniczy: dr inż. Agnieszka Rybowska
- Tytuł rozprawy doktorskiej:” Postawy wobec owadów jadalnych jako żywności i uwarunkowania ich akceptacji w ujęciu modelowym”
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: Prof. dr hab. Irena Ozimek, dr hab. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM
- Data nadania stopnia doktora nauk ekonomicznych w dyscyplinie towaroznawstwo: 12.07.2018 roku
mgr Monika Szyda
- Data wszczęcia przewodu: 20.02.2014 rok
- Promotor: dr hab. inż. Ireneusz Czarnowski, prof. nadzw. AMG
- Tytuł rozprawy doktorskiej:”Ocena jakości usług handlowych on-line w gospodarce morskiej”.
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: prof. zw. dr hab. Witold Chmielarz, dr hab. Małgorzata Wiśniewska, prof. UG
- Data nadania stopnia doktora nauk ekonomicznych w dyscyplinie towaroznawstwo: 10.07.2017 roku
mgr inż. Elwira Brodnicka
- Data wszczęcia przewodu: 24.06.2014 rok
- Promotor: prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska
- Tytuł rozprawy doktorskiej: ”Ocena jakości wybranych polskich win gronowych”
- Streszczenie w j. polskim
- Streszczenie w języku angielskim
- Recenzje: prof. dr hab. Maria Małecka, dr hab. inż. Stanisław Popek, prof. UEK
- Data nadania stopnia nauk ekonomicznych w dyscyplinie towaroznawstwo :21.09.2017 roku
Ewa Marjańska
Studia nad zastosowaniem nowego potencjometrycznego sensora do jakościowej i ilościowej analizy wybranych napojów bezalkoholowych.
2017; promotor: prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska
Dorota Gabriela Wiśniewska
Wpływ innowacyjnej techniki oszałamiania na jakość mięsa z kurcząt.
2017, promotor: dr hab. inż. Joanna Katarzyna Banach, prof. UWM
Marta Białkowska-Minga
Uwarunkowania stosowania walidacji w systemach zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
2016; promotor: prof. dr hab. inż. Stefan Ziajka
Michalina Gałgowska
Badanie wybranych wyróżników jakości grzybów jadalnych jako lokalnych surowców z regionu warmińsko-mazurskiego.
2015; promotor: prof. dr hab. Stefan Smoczyński
Agnieszka Pronobis-Prońska
Wpływ marki produktu na akceptację jego cech sensorycznych
2013; promotor: prof. dr hab. inż. Ewa Babicz-Zielińska
Olga Szulecka
Ocena stanu wdrożenia i funkcjonowania systemów identyfikowalności w zakładach przetwórstwa rybnego w Polsce.
2012; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Bykowski
Magda Morawska
Wpływ komponentów twarogów na właściwości laminatów poliamidowo/polietylenowych
2012; promotor: prof. dr hab. Izabela Steinka
Milena Bojanowska
Jakość i bezpieczeństwo śruty rzepakowej w procesach transportowych
2012; promotor: dr hab.inż. Ruta Leśmian- Kordas,prof. nadzw. AM w Szczecinie
Marta Czarnowska
Wpływ parametrów technologii zamrażania i warunków przechowywania na zawartość folianów w owocach i warzywach
2011; promotor: Dr hab. inż. Elżbieta Gujska, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Joanna Brzeska
Wpływ syntetycznego polihydroksymaślanu na właściwości nowych materiałów poliuretanowych dla celów medycznych
2010; promotor: Prof. dr hab. inż. Maria Rutkowska,Dr hab. inż. Helena Janik, Politechnika Gdańska
Joanna Wierzowiecka
Studia nad różnicami wymagań w zarządzaniu jakością w laboratoriach badawczych
2010; promotor: Dr hab. Kazimierz Dendura, prof. WSAiB
Agata Szkiel
Kierunki doskonalenia systemów zarządzania jakością w cyklu życia produktów spożywczych
2009; promotor: Dr hab. Kazimierz Dendura, prof. WSAiB
Paweł Łuka
Analiza wpływu zmian jakości i użyteczności samochodów używanych na ich ceny w roku 2006
2009; promotor: Dr hab. Krystyna Kwiatkowska-Sienkiewicz, prof. nadzw. AM
Paweł Łuka
Analiza wpływu zmian jakości i użyteczności samochodów używanych na ich ceny w roku 2006
2009; promotor: Dr hab. Krystyna Kwiatkowska-Sienkiewicz, prof. nadzw. AM
Joanna Wójcik
Wykorzystanie właściwości elektrycznych do oceny jakości wodnych roztworów koncentratu jabłkowego
2008; promotor: Dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. UWM w Olsztynie Dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. UWM w Olsztynie
Iwona Batyk
Produkt regionalny jako czynnik rozwoju Warmii i Mazur
2008; promotor: Prof. dr hab. inż. Stefan Smoczyński, prof. zw. UWM w Olsztynie
Waldemar Żyngiel
Wpływ parametrów utrwalania metodą wysokociśnieniową HPP na jakość soków z marchwi
2008; promotor: Dr hab. inż. Halina Kolenda, prof. nadzw. AM w Gdyni
Magdalena Skotnicka
Zmiany jakości mrożonych wyrobów drożdżowych podczas przechowywania
2008; promotor: Dr hab. inż. Piotr Palich, prof. nadzw. AM w Gdyni
Małgorzata Sprawka
Czynniki kształtujące jakość nowych wyrobów zakładu mleczarskiego X
2008; promotor: Prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski, prof. zw. AM w Gdyni
Anita Kukułowicz
Optymalizacja jakości mikrobiologicznej miazgi aloesowej za pomocą wybranych metod utrwalania
2008; promotor: Dr hab. Izabela Steinka, prof. nadzw. AM w Gdyni
Bożena Rogala
Wpływ warunków przechowywania na wybrane cechy jakościowe mleka UHT
2007; promotor: prof. dr hab. Andrzej Kuncewicz
Aleksandra Heimowska
Degradacja wybranych materiałów polimerowych w wodzie morskiej
2007; promotor: prof. dr hab. inż. Maria Rutkowska
Przemysław Dmowski
Wpływ regionu uprawy na wybrane cechy jakościowe herbaty
2007; promotor: dr hab. Maria Śmiechowska, prof. nadzw. AM
Millena Ruszkowska
Ocena higroskopijnych właściwości zup typu instant
2007; promotor: dr hab. inż. Piotr Palich, prof. nadzw. AM
Bogusław Pawlikowski
Wpływ rodzaju materiałów opakowaniowych i metod pakowania na trwałość produktów rybnych
2006; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Bykowski, prof. zw. AM w Gdyni
Beata Borkowska
Jakość sensoryczna i bezpieczeństwo zdrowotne wybranych koncentratów zup typu instant
2006; promotor: dr hab. inż. Halina Kolenda, prof. nadzw. AM w Gdyni
Katarzyna Staniewska
Informacyjno-promocyjna funkcja opakowań jednostkowych produktów mleczarskich
2006; promotor: prof. dr hab. Helena Panfil-Kuncewicz, UWM w Olsztynie
Aleksandra Filip
Model oceny efektów ekologicznych działalności środowiskowej przedsiębiorstw w procesie kreowania jakości ekologicznej produktów
2006; promotor: dr hab. Stanisław Popek, prof. AE w Krakowie
Jadwiga Stankiewicz
Wpływ dodatku aloesu na wybrane cechy jakościowe skrzepów twarogowych
2006; promotor: dr hab. Izabela Steinka, prof. nadzw. AM
Agnieszka Rybowska
Koncepcja modelu preferencji posiłków obiadowych
2005; promotor: dr hab. inż. Ewa Babicz-Zielińska, prof. nadzw. AM
Aleksandra Wilczyńska
Miód jako wskaźnik zanieczyszczenia środowiska
2005; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski, prof. zw. AM w Gdyni
Joanna Newerli-Guz
Żywność ekologiczna w świadomości polskich producentów i konsumentów
2005; promotor: dr hab. Maria Śmiechowska, prof. nadzw. AM w Gdyni
Joanna Banach
Wpływ elektrostymulacji na kształtowanie jakości chłodzonego i mrożonego mięsa wołowego
2005; promotor: dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. UWM w Olsztynie
Marcin Pigłowski
Wykorzystanie wskaźników w systemie zarządzania środowiskowego wybranego przedsiębiorstwa przemysłu chemicznego
2005; promotor: prof. dr hab. inż. Maria Rutkowska, prof. zw. AM w Gdyni
Beata Pyryt
Wpływ metod obróbki kulinarnej na jakość nowych odmian ziemniaków przeznaczonych do bezpośredniego spożycia
2004; promotor: dr hab. inż. Halina Kolenda, prof. nadzw. AM w Gdyni
Piotr Janikowski
Analiza zanieczyszczenia wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) wybranych grup artykułów rolno-spożywczych
2004; promotor: dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński, prof. SGGW w Warszawie
Monika Radzymińska
Badanie zależności między jakością zdrowotną mleka i produktów mlecznych a liczbą (ilością) i zawartością (stężeniem) obcych związków chemicznych
2004; promotor: prof. dr hab. Stefan Smoczyński, UWM w Olsztynie
Ewa Malinowska
Metoda ekobilansu wskaźnikiem obciążenia środowiskowego w odniesieniu do konsumpcji wybranych produktów spożywczych
2004; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski, prof. zw. AM w Gdyni
Magdalena Bogalecka
Koncepcja komputerowej bazy danych wspomagającej akcje ratownictwa chemicznego na morzu
2003; promotor: dr hab. inż. Maria Rutkowska, prof. nadzw. AM w Gdyni
Stefan Gębala
Studia nad wykorzystaniem widm fluorescencyjnych do identyfikacji odmian miodów
2003; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski, prof. zw. AM w Gdyni
Katarzyna Krasowska
Wpływ modyfikacji opakowaniowych materiałów poliestrowych na ich podatność na biodegradację w warunkach naturalnych
2003; promotor: prof. dr hab. inż. Maria Rutkowska, prof. zw. AM w Gdyni
Ewa Stasiuk
Wpływ zmodyfikowanego sposobu stosowania KNO3 na cechy jakościowe sera dojrzewającego podpuszczkowego twardego
2001; promotor: prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski, prof. zw. AM w Gdyni
Aneta Ocieczek
Badania modeli oceny trwałości przechowalniczej produktów higroskopijnych na przykładzie makaronu
2001; promotor: dr hab. inż. Piotr Palich, prof. nadzw. AM