dr hab. inż. Millena Ruszkowska, prof. UMG

 

 

2024

  • Mikulec A.T., Platta A.M., Radzymińska M., Ruszkowska M., Mikulec K., Suwała G., Kowalski S., Kowalczewski P.Ł., Nowicki M., Attitudes and purchase intentions of polish university students towards food made from insects—A modelling approach. PloS ONE, 2024, 19(3): e0300871. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0300871.

2023

  • Platta A.M., Mikulec A.T., Radzymińska M., Ruszkowska M., Suwała G., Zborowski M., Kowalczewski P.Ł., Nowicki M., Body image and willingness to change it – A study of university students in Poland. PloS ONE, 2023, vol. 18(no. 11),art. no. e0293617, pp. 1-20. https://doi.org/10.1371/journal.Pone.0293617.
  • Ruszkowska M., Śmiechowska M., Physicochemical properties of innovative multicomponent dietary supplements, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2023, r. 30 (nr 4 (137)), s. 94-114, doi: 10.15193/zntj/2023/137/474.
  • Platta A., Mikulec A., Ruszkowska M., Suwała G., Eating-related health behaviors and body perception: a study of young adults in Poland, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2023, 30, 2(135), 122 – 143, doi: 10.15193/zntj/2023/135/451.
  • Ruszkowska M., Szwankowska J., Gąska D., Innowacje produktowe - ocena jakości żywności w proszku na przykładzie masła orzechowego, Problemy jakości w badaniach i praktyce, Radom: Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ - Instytut Technologii Eksploatacji Wydawnictwo Naukowe, 2023, s. 7-20. p-ISBN:978-83-7789-732-4.
  • Ruszkowska M., Chaleńska M., Ocena właściwości sorpcyjnych ekstrudatów kukurydzianych wzbogaconych zieloną herbatą matcha, Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2023, s. 268-279; e-ISBN: 978-83-953897-5-7.

2022

  • Ruszkowska M., The role of commodity science in quality management in a knowledge- based economy. Food safety, Bezpieczeństwo żywności, 2022, vol. 2, 190 stron.
  • Ruszkowska M., Świtalski M., The quality of corn extrudates with the addition of Young barley, The role of commodity science in quality management in a knowledge- based economy. Food quality and safety. Jakość i bezpieczeństwo żywności, 2022, s. 127-138.
  • Ruszkowska M., Ferenc N., Ocena jakości wybranych handlowych rozdrobnionych kaw zielownych, The role of commodity science in quality management in a knowledge- based economy. Food quality and safety. Jakość i bezpieczeństwo żywności, 2022, s. 97-113.
  • Zabrocki R., Ruszkowska M., Ferenc N., The phenomenon of food wastage among consumer of generations X, Y and Z, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2022, 124/22, s. 68-80.
  • Ruszkowska M., Tańska M., Kowalczewski P., Extruded Corn Snacks with Cricket Powder: Impact on Physical Parameters and Consumer Acceptance, Sustainability, 2022, 14 (24), 16578.
  • Zięba M., Klimaszewska E., Ruszkowska M., Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów, Przemysł Chemiczny, 2022, 101. nr 8, s. 568-575.
  • Osoś A., Jankowska P., Drożdżyńska A., Różańska M., Biegańska-Marecik R., Baranowska H., Ruszkowska M., Kacaniova M., Tomkowiak A., Kieliszek M., Kowalczewski P., Pasta with Kiwiberry (Actinidia arguta): Effect of Structure, Quality, Consumer Acceptance, and Changes in Bioactivity during Thermal Treatment, Foods, 2022, 11, 2456.
  • Gęsiński K., Ruszkowska M., Comparative analysis quality of innovative pasta from quinoa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2022, 122/22, s. 32-45.

2021

  • Ruszkowska M., Długosz P., Assessment of the quality of unconventional gluten-free flours based on selected physical parameters and sensory quality of cookies, Current trends in Quality Science- design, quality and safety of products, part 1: Design,quality and safety of food products, 2021, s.186-196.
  • Świtalski M., Ruszkowska M., Ocena jakości eksrudatów kukurydzianych wzbogacanych herbatą Matcha, Management and Quality, 2021, 2, s.360-370.
  • Świtalski M., Ruszkowska M., Comparison of the quality parameters of selected types of organic crispbread, Current trends in Quality Science- design, quality and safety of products, 2021, s. 198-209. 
  • Śmiechowska M., Ruszkowska M., Effect of storage on the quality parameters of sea salt, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 133-146.
  • Świtalski M., Ruszkowska M., Kamińska M., Ocena wybranych właściwości fizykochemicznych handlowych odżywek białkowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 31-45.
  • Ruszkowska M., Dmowski P., Urbanowicz K., Hygroscopic Properties of Green Coffee Transported by Sea, TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2021, 15, 3, s. 641-647.
  • Śmiechowska M., Ruszkowska M., Olender O., Selected Quality Characteristics of Sea Salt Important During Transport and Storage,TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2021, 15, 3, s. 659-665.

2020

  • Śmiechowska M., Ruszkowska M., Olender O., Selected Quality Characteristics of Sea Salt Important During Transport and Storage,TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2021, 15, 3, s. 659-665.
  • Świtalski M., Ruszkowska M., Charakterystyka właściwości sorpcyjnych wybranych suplementów białek w proszku, Kształtowanie jakości żywności, 2020, s. 234-250.
  • Ruszkowska M., Winnicka K., Ocena właściwości fizykochemicznych i sensorycznych napojów roślinnych w proszku, Kształtowanie jakości żywności, 2020, s. 197-211.

2019

  • Ruszkowska M., Szulinska M., Ocena jakości handlowych surogat kaw w oparciu o charakterystykę właściwości higroskopijnych i wybranych wyróżników fizykochemicznych, Current trends in Quality Science, Quality design of Food Products, 2019, s. 160-173.
  • Ruszkowska M., Kropisz P., Wiśniewska Z., Evaluation of stability of storage of selected fruit and vegetables freeze dried-powder on the characteristic of the sorption properties, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2019, 110, s. 55-63.

2018

  • Ruszkowska M., Matusik M., Ocena właściwości sorpcyjnych wybanych handlowych błonników o smaku owocowym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, LI, 3, 2018, s.233-238.
  • Ruszkowska M., Wiśniewska Z., Wpływ dodatku wybranych nasion oleistych z grupy superfoods na właściwości higroskopijne miodu rzepakowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, LI, 3, 2018, s.228-232.
  • Dmowski P., Ruszkowska M., Equilibrium Moisture Content Important in Safe Maritime Transport of Black Tea, TransNav the International Journal on Marine Navigation and safety of Sea Transportion, 12/2, 2018, s.399-404.
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Porównanie właściwości sorpcyjnych ziarna wybranych odmian komosy ryżowej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 25, 3(116), 2018, s.71-88.

2017

  • Ruszkowska M., Rogowska O., The evaluation of the sorption properties of Spanish sage (Salvia hispanica L.) seeds, Towaroznawcze Problemy Jakości., 1(50), 2017, s.73-80.
  • Ruszkowska M., Dmowski P, The evaluation quality of black tea – based on the characteristics of hygroscopic properties designated by the static method, Towaroznawcze Problemy Jakości., 4(53), 2017, s. 61-71.
  • Ruszkowska M., Wiśniewska A., Charakterystyka wybranych napojów roślinnych w proszku –charakterystyka właściwości fizykochemicznych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 99, 2017, s.1 03-113.
  • Ruszkowska M., Połoch E., Ocena jakości pieczywa wypiekanego z gotowych mieszanek handlowych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 99, 2017, s.114-123.
  • Ruszkowska M., Bartkowicz J., Czynniki kształtujące zachowania nabywcze konsumentów pieczywa chrupkiego w opinii studentów Akademii Morskiej, Marketing i Zarządzanie, 2(48),2017,  s.85-94.
  • Tańska M., Konopka I., Ruszkowska M., Sensory, Physico-Chemical and Water Sorption Properties of Corn Extrudates Enriched with Spirulina, Plant Foods Hum Nutr. 72(3), 2017 Sep, s. 250-257.
  • Ruszkowska M, Kropisz P., Charakterystyka pieczywa bezglutenowego wytworzonego z mąk niekonwencjonalnych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna –2017,s. 180-181.
  • Ruszkowska M., Nowicka K., Ocena kulinarna makaronów niekonwencjonalnych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna –2017, s.182-183.
  • Ruszkowska M., Newerli-Guz J., Evaluation of the quality and stability of the storage of marjoram [origanum majorana l.] Based on the characteristics of the sorption properties. Joint Proceedings Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017, s.43-52.

 

2016

  • Ruszkowska M., Palich P., Characteristics of sorption properties of selected powdered food products, Polish Journal of Natural Sciences, Vol.: 31 (2), 2016, s. 263-274.
  • Dąbrowski G., Skrajda M., Tańska M., Ruszkowska M., Variability of geometrical features, surface color and phenolic compounds content of commercial roasted buckwheat groats. Joint Proceedings, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 94, 2016, s. 81-90.
  • Dmowski P., Ruszkowska M., Studies on the hygroscopicity of tea in terms of their storage stability, Joint Proceedings, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 94, 2016, s. 106-113.
  • Ruszkowska M., Józefczak A., Właściwości sorpcyjne i sensoryczne wybranych produktów dietetycznych na bazie płatków owsianych. Ekologia i Technika, 3(24), 2016, s.134-140.

 

2015

  • Newerli-Guz J., Ruszkowska M., Wilczyńska A., Palka A., Przybyłowski P., Studies on the hygroscopity of marjoram [origanum majorana l.] in therms of their geographical origin. Annals of Nutrition and Metabolism, Volume: 67, Supplement: 1, 2015, s. 551-551.
  • Newerli-Guz J. Wilczyńska A., Ruszkowska M., Przybyłowski P., Palka A., Antioxidant and antibacterial activities of selected herbal infusion with addition of honey, Annals of Nutrition and Metabolism, Volume: 67 Supplement: 1, 2015, s. 551-551.
  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne pieczywa chrupkiego, Interdyscyplinarność i innowacyjność towaroznawstwa, Wybrane aspekty jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji –PIB, 2015, s. 12-121.
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Sorption properties of the selected food products with special nutritional purposes for infants, Towaroznawcze Problemy Jakości., Tom: 3, Zeszyt: 44, 2015, s. 31-38.
  • Ruszkowska M., Tkacz B., Ocena suszu owocowego na przykładzie chipsów jabłkowych – charakterystyka właściwości higroskopijnych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, T. 54, Zeszyt: 5, 2015, s. 278-280.
  • Ruszkowska M., Rogowska O., Ocena właściwości kulinarnych wybranych makaronów bezglutenowych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, T. 54, Zeszyt: 5, 2015, s. 277-278.
  • Palich P., Ruszkowska M., Dąbrowska I., Wpływ dodatku polepszacza, na jakość użytkową pieczywa przechowywanego w warunkach zamrażalniczych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, T. 54, Zeszyt: 5, 2015. s. 269-270.
  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne mleka koziego w proszku – ocena porównawcza. Ekologia i Technika, T. 138, nr.5, 2015, s. 269-273.
  • Palich P., Ruszkowska M., Dąbrowska I.,  Wpływ dodatku polepszacza na jakość użytkową pieczywa. Ekologia i Technika, T. 139, nr. 6, 2015, s. 360-363.
  • Ocieczek A., Kostek R., Ruszkowska M., Kinetic model of water vapour adsorption by gluten-free starch. International Agrophysics, Tom: 29 Zeszyt: 1, 2015, s.115-119.

 

2014

  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne produktów ekspandowanych na przykładzie produktów z kaszy jaglanej i amarantusa. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 6(53), 2014. s. 416-417.
  • Ruszkowska M., Charakterystyka procesu sorpcji wody przez produkty wysokobiałkowe na przykładzie mąk sojowych, Ekologia i Technika, Tom: 132, Zeszyt: 5, s. 277.
  • Ruszkowska M., Evaluation of the sorption properties of mix for ready-bake gluten-free bread, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Zeszyt: 84, s. 152-157,
  • Ruszkowska M., Wilczyńska A., Water activity and colour parameters change during storage of linden and buckwheat honeys,  Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Zeszyt: 84, s. 174-181.
  • Palich P., Ruszkowska M., Regulewska E., Właściwości fizyczne wybranych produktów na bazie kakao, Ekologia i Technika, Tom: 133, 6(133), 2014. s. 301.
  • Ruszkowska M., Ocena jakości miękiszu chleba bezglutenowego świeżego i przechowywanego w warunkach zamrażalniczych metodami sorpcyjnymi, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Tom: XLVII, Zeszyt: 3, s. 703-710.
  • Ruszkowska M., Pieczywo bezglutenowe - ocena trwałości z zastosowaniem metod sorpcyjnych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, Tom: Nr 2, 2014, s.110-112.
  • Palka A., Ruszkowska M., Próba oceny jakości deserów dla dzieci przechowywanych w warunkach zamrażalniczych, Ekologia i Technika, Tom: XXII, Zeszyt: 4, 2014, s.155-164.

 

2013

  • Ruszkowska M., Palich P., Ocena wybranych produktów mleczarskich w proszku, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2/52 (44), 2013, s. 83-85.
  • Ruszkowska M., Charakterystyka makaronów innowacyjnych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2/52 (44), 2013, s. 81-82.
  • Ruszkowska M., Sorption properties of selected powdered instant Plant beverages, Acta Agrophysica, 20(1), 2013, pp.147-160.

 

2012

  • Ocieczek A., Ruszkowska M. , Selected physic-mechanical properties of instant puddings, Milchwissenschaft-Milk Science International, vol. 67, No. 2, 2012, pp. 185-188.
  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne mąk przeznaczonych do wypieku chleba w warunkach domowych. Acta Agrophysica, Vol.19 (1), 2012, s. 111-122.
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Palich P., Porównanie właściwości sorpcyjnych wybranych rodzajów skrobi. Bromatologia i chemia toksykologiczna, Tom XLV, Nr 3, 2012, s.1018-1023.
  • Ruszkowska M. Właściwości sorpcyjne pieczywa chrupkiego, Interdyscyplinarność i innowacyjność towaroznawstwa, Wybrane aspekty jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji –PIB, ISBN 978-83-7789-402-6, 2012, s. 112-121.
  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne wybranych produktów gryczanych, Wybrane aspekty, jakości żywności, Wybrane aspekty jakości żywności, Wyd. Politechniki Radomskiej, 2012, s. 62-70.
  • Wilczyńska A., Ruszkowska M., Zmiany aktywności wody w trakcie przechowywania w wybranych rodzajach miodów, Wybrane aspekty, jakości żywności, Wyd. Politechniki Radomskiej, 2012, s. 79-85.

 

2011

  • Ocieczek. A., Ruszkowska M., Kinetics and statics of water vapour of pudding powders as their storage stability factors, Milchwissenschaft-Milk Science International, vol. 66, No. 4, 2011, pp. 401-405.
  • Ruszkowska M., Ocena wybranych odżywek w proszku dla dzieci, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 50 (42), nr.2, 2011, s. 34-35.
  • Ruszkowska M., Modelowe porównanie właściwości sorpcyjnych kawy zbożowej i orkiszowej, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 50 (42), nr 2, 2011, s. 32-33.
  • Dąbrowska A., Ruszkowska M., Dąbkowski R., Mięso strusie, jako nowy produkt na rynku polskim,  Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLIV, Nr 3, 2011, s. 981-986.
  • Ruszkowska M., Dąbrowska A., Jakość chleba wypiekanego w warunkach domowych, Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLIV Nr 3, 2011, s. 822-827.
  • Ruszkowska M., Ocena świeżości chleba wypiekanego i przechowywanego w warunkach domowych, Zeszyty Naukowe 196 Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta, 2011, s. 131-146.
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Ocena właściwości higroskopijnych wybranych odżywek dla dzieci, Zeszyty Naukowe 196 Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta, 2011, s. 23-30.

 

2010

  • Ruszkowska M., Właściwości sorpcyjne produktów mlekozastępczych przeznaczonych dla niemowląt w wieku 0-4 miesięcy, [w:] M. Wojtatowicz i J. Kawa-Rygielska (red), Jakość i prozdrowotne cechy żywności, Wrocław, 2010, s.101-111.
  • Ruszkowska M., Higroskopijność modyfikowanych mlek dla niemowląt, [w:] P. Palich (red), Metody inżynierskie w zarządzaniu, Wydawnictwo Techniczno-Naukowe JAS, Gdynia, 2010,  s.382-392.
  • Ruszkowska M. Palich P., Jakość koncentratów spożywczych na przykładzie zup typu instant, [w:] P. Palich (red), Metody inżynierskie w zarządzaniu, Wydawnictwo Techniczno-Naukowe JAS, Gdynia, 2010, s. 409-426.

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

PW
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 09.04.2024