Katedra Zarządzania Jakością

Funkcję Kierownika Katedry pełni prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski.

 

Katedra Zarządzania Jakością integruje w ramach jednej komórki organizacyjnej całe spektrum zagadnień z zakresu badań i oceny jakości żywności, jak również zagadnień związanych z kompleksowym zarządzaniem jakością, bezpieczeństwem, środowiskowym oraz zarządzaniem jakością w laboratoriach.

 

Katedra prowadzi działalność dydaktyczną w zakresie:

  • biochemii,
  • mikrobiologii,
  • towaroznawstwa spożywczego,
  • zarządzania procesami technologicznymi,
  • ochrony środowiska i ekologii,
  • metod badań produktów,
  • analizy instrumentalnej,
  • ładunkoznawstwa,
  • gospodarki magazynowej,
  • znormalizowanych systemów zarządzania – jakością, środowiskowego bhp, bezpieczeństwem żywności,
  • autentyczność i identyfikowalność towarów,
  • certyfikacji jakości wyrobów
  • przechowalnictwa oraz technologii żywności i potraw,
  • ładunkoznawstwa,
  • gospodarki magazynowej i dystrybucji,
  • zarządzania produktem,
  • zachowań konsumenckich,
  • organizacji żywienia,
  • zasad eksploatacji urządzeń gastronomicznych,
  • poradnictwa żywieniowego i dietetyki.

 

Problematyka naukowa podejmowana przez pracowników naukowych Katedry obejmuje m.in.:

  • ocenę jakości i bezpieczeństwa (skład chemiczny, właściwości fizyczne i sensoryczne, czystość mikrobiologiczna) produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem mleka i przetworów mlecznych, przypraw, używek, miodu, przetworów owocowych i warzywnych oraz pieczywa,
  • określanie czynników kształtujących jakość wybranych grup produktów spożywczych,
  • kształtowanie jakości produktów żywnościowych w sferze obrotu,
  • zarządzanie ryzykiem w znormalizowanych systemach zarządzania,
  • doskonalenie skuteczności systemów zarządzania jakością w laboratoriach.

 

Ponadto w zakresie działalności naukowo-badawczej realizowane są prace dotyczące:

  • właściwości sorpcyjnych żywności głęboko odwodnionej i właściwości antyoksydacyjnych żywności pochodzenia roślinnego, uwarunkowanych technologicznie i przechowalniczo,
  • konsumenckiej oceny jakości towarów,
  • uwarunkowań postaw i zachowań konsumentów wobec żywności,
  • stereotypów w zachowaniach konsumentów,
  • identyfikacji i analizy zachowań żywieniowych różnych grup populacyjnych.

 

Badania naukowe w zakresie oceny jakości i bezpieczeństwa surowców oraz wyrobów gotowych prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych metod instrumentalnych - identyfikacji i oznaczania zawartości biologicznie czynnych składników i zanieczyszczeń żywności przy pomocy wysokosprawnej chromatografii cieczowej, spektroskopii UVVIS, NIR, IR, fluorescencji i absorpcji atomowej, pomiary barwy, itp. Badania naukowe w zakresie przechowalnictwa, żywienia i konsumpcji są prowadzone z wykorzystaniem m.in. komory termostatycznej oraz komór zamrażalniczych i chłodniczych, specjalistycznego oprogramowania dietetycznego do obliczeń dietetycznych i analizy danych antropometrycznych.

 

Nauczyciele akademiccy:

Pracownicy inż. - techn.:
 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

A. Talaga
01.02.2019
Wprowadzenie:
M.Schmidt 05.04.2017
Ostatnia modyfikacja:
A.Talaga 12.01.2021