Przedmioty

W ramach studiów inżynierskich i magisterskich w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym KZJ prowadzi następujące przedmioty:
 


Kierunek: TOWAROZNAWSTWO


 

STUDIA I STOPNIA

 

Przedmioty kierunkowe

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Biochemia
  • Metody badań produktów
  • Wstęp do towaroznawstwa                        
  • Mikrobiologia
  • Ochrona środowiska
  • Sensoryczna ocena jakości
  • Podstawy procesów technologicznych
  • Towaroznawstwo spożywcze produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Towaroznawstwo spożywcze produktów pochodzenia roślinnego
  • Przechowalnictwo
  •  

 

Specjalność: Towaroznawstwo i Zarządzania Jakością

  • Inżynieria materiałowa
  • Analiza instrumentalna
  • Zarządzanie jakością            
  • Mikrobiologiczne aspekty jakości towarów
  • Przemysłowa produkcja towarów
  • Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności i substancji dodatkowych
  • Ładunkoznawstwo
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Zachowania konsumenta
  • Higiena żywności i żywienia
  • Ekologia w towaroznawstwie
  • Gospodarka magazynowa
  • Projektowanie i zarządzanie procesami technologicznymi
  • Systemy zarządzania bhp

 

Specjalność: Menedżer Produktu

  • Inżynieria materiałowa
  • Zarządzanie jakością
  • Analiza instrumentalna
  • Zarządzanie produktem
  • Zachowania konsumenta
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Projektowanie i komercjalizacja produktów
  • Ekologia w towaroznawstwie
  • Gospodarka materiałowa
  • Projektowanie i zarządzanie procesami technologicznymi
  • Metodologia badań konsumenckich
  • Marketing sensoryczny

         

Specjalność: Usługi Żywieniowe i Dietetyka

  • Żywienie człowieka
  • Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności i substancji dodatkowych
  • Eksploatacja urządzeń gastronomicznych
  • Edukacja żywieniowa
  • Planowanie i ocena żywienia
  • Żywienie w różnych okresach życia
  • Technologia gastronomiczna
  • Zachowania konsumenta
  • Profilaktyka żywieniowa
  • Organizacja sług żywieniowych
  • Gospodarka magazynowa
  • Ochrona konsumenta
  • Higiena żywności i żywienia
  • Technika i organizacja obsługi konsumenta

             

 

STUDIA II STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Metody badań produktów
  • Towaroznawstwo spożywcze
  • Przechowalnictwo
  • Podstawy procesów technologicznych
  • Nowe trendy w towaroznawstwie spożywczym
  • Zaawansowane zarządzanie jakością
  • Biotechnologia w ochronie środowiska
  • Wybrane metody analityczne

                   

Specjalność: Towaroznawstwo i Zarządzania Jakością

  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  • Zarządzanie środowiskowe     
  • Systemy zarządzania jakością w praktyce
  • Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Ładunkoznawstwo II
  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
  • Metody i techniki doskonalenia jakości
  • Autentyczność i identyfikowalność towarów
  • Sterowanie jakością w laboratoriach
  • Certyfikacja jakości wyrobów 
  • Biologiczne podstawy jakości

 

Specjalność: Żywienie i Dietetyka

  • Biologiczne podstawy żywienia
  • Kuchnie etniczne i regionalne
  • Dietetyka I
  • Dietoprofilaktyka
  • Technologia potraw dietetycznych
  • Dietetyka dzieci i młodzieży
  • Fizjologia i żywienie w sporcie
  • Dietetyka II
  • Poradnictwo żywieniowe
  • Żywienie w różnych warunkach środowiskowych  
  • Projektowanie usług żywieniowych

 

Specjalność: Ochrona Wód i Gospodarka Odpadami

  •    Zarządzanie środowiskowe                    

 

Specjalność: Menedżer Systemów Zarządzania

  • System zarządzania jakością w praktyce
  • Zarządzanie środowiskowe     
  • Metody i techniki doskonalenia jakości
  • System zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • System zarządzania energią
  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
  • Wewnętrzny system kontroli
  • Autentyczność i identyfikowalność towarów
  • Sterowanie jakością w laboratoriach
  • System zarządzania bezpieczeństwem informacji

 

Specjalność: Menedżer Usług Dietetycznych

  • Biologiczne podstawy żywienia
  • Fizjologia i żywienie człowieka
  • Kuchnie etniczne w dietetyce
  • Dietetyka
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka sportowa
  • Marketing w usługach dietetycznych
  • Żywienie w różnych warunkach środowiskowych  
  • Kliniczny zarys chorób
  • Dietetyka dzieci i młodzieży
  • Dietetyka kliniczna
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Projektowanie usług dietetycznych
  • Psychologia w dietetyce

 


Kierunek: INNOWACYJNA GOSPODARKA


 

STUDIA I STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Zarządzanie jakością

 

Specjalność: Ekonomia menadżerska

  • Znormalizowane systemy zarządzania

 

 

STUDIA II STOPNIA

 

Specjalność: Transport i Logistyka w Globalnej Gospodarce

  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w logistyce

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

A.Talaga
29.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 29.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 15.03.2021