Laboratoria Zakładu Przechowalnictwa, Żywienia i Konsumpcji

 

LABORATORIUM ANALIZY SENSORYCZNEJ

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:

  • Lodówko-zamrażarka POLAR
  • Lodówko-zamrażarka Elektrolux
  • Odoromierz NASAL RANGER nr 001
  • Tablica interaktywna INTERWRITE i projector EPSON

W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych zajęć edukacyjnych i prac badawczych, tj.: wagi, termometry, refraktometr, pehametr/konduktometr, wirówka NOVA SAFETY oraz szkło laboratoryjne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium dokonuje się oceny sensorycznych atrybutów produktów żywnościowych i nieżywnościowych. ich walorów sensorycznych. Prowadzone są badanie konsumenckie, w zakresie preferencji i akceptacji produktów żywnościowych, szczególnie nowych i innowacyjnych. Dzięki przenośnemu odoromierzowi można dokonywać pomiaru stężenia substancji zapachowych, w tym także zanieczyszczenia powietrza. 

 


LABORATORIUM OBLICZEŃ DIETETYCZNYCH

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.

 

Wyposażenie

10 stanowisk komputerowych – wyposażonych w specjalistyczne oprogramowanie dietetyczne i wykorzystywane do obliczeń dietetycznych i analizy danych antropometrycznych.
 

Możliwości badawcze laboratorium i analityczne oprogramowania

  • planowanie i ocena dziennych racji pokarmowych z wykorzystaniem narzędzi statystycznych
  • programy dla wszystkich, zawodowo zajmujących się planowaniem i oceną żywienia:
  • możliwość wprowadzania nieograniczonej liczby wywiadów lub zapisów spożycia
  • nielimitowana liczebność badanych grup
  • możliwość przeprowadzania obliczeń statystycznych metodą prawdopodobieństwa i punktów odcięcia
  • możliwości obliczania spożycia grup produktów i potraw na 5 poziomach
  • możliwości tworzenia bazy diet i jadłospisów

 


LABORATORIUM POMIARU CECH ANTROPOMETRYCZNYCH

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.
 

Wyposażenie

  • Analizator Składu Ciała JAWON MEDICAL IOI-353 z oprogramowaniem BodyPass i drukarką termiczną
  • Waga medyczna SECA 799
  • Wzrostomierz SECA 220
  • Waga lekarska z wzrostomierzem
  • Dynamometry SAEHAN SH5001
  • Fałdomierz zegarowy typu Harpenden z oprogramowaniem BATY
  • Taśmy antropometryczne i miarki SECA 203
  • Ciśnieniomierz OMRON 3
  • Monitory aktywności fizycznej
  • Pulsoksymetr SANITAS
  • Trenażer ERGO-BIKE 8008 TRS
     

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium prowadzone są m.in.: badania dotyczące wybranych cech antropometrycznych przydatnych w diagnostyce i ocenie stanu odżywienia. Dzięki posiadanym urządzeniom istnieje możliwość dokonania wnikliwej analizy składu ciała i stanu odżywienia tj.:

  • rzeczywista i standardowa masa ciała
  • wzrost
  • ciśnienie krwi oraz tętno
  • nasycenie krwi tlenem
  • BMI
  • PBF
  • MBF
  • LBM
  • SLM
  • TBW
  • zawartość protein i minerałów
  • segmentowa analiza składu ciała
  • analiza okolicy brzucha: VFA - obszar tłuszczu trzewnego
  • VFL - poziom tłuszczu trzewnego
  • AMB - wiek metaboliczny
  • BMR
  • TEE
  • określenie typu sylwetki
  • impedancja
  • siła uścisku dłoni.

 


LABORATORIUM TECHNIKI I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:

  • Lodówko-zamrażarki
  • Zamrażarka
  • Naświetlacz UV do dezynfekcji
  • Zmywarka gastronomiczna
  • Mikrofalówki
  • Kuchenki gazowe i ceramiczne
  • Maszyna wieloczynnościowa
  • Szatkownica + Cutter R 301 ULTRA
  • Sprzęt AGD (szatkownica, mikser, blender, parowar, maszynka do mielenia mięsa, grill elektryczny, koktajler, opiekacz, szybkowar, frytownica, kombiwar, sokowirówka)

W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi, termometry, stopery, drobny sprzęt gastronomiczny oraz szkło laboratoryjne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium przygotowywane są potrawy o oparciu o receptury. Oceniana jest ich jakość sensoryczna i parametry technologiczne (wydajność, czas i temperatura procesu). Układ funkcjonalny laboratorium pozwala na przestrzeganie rozdzielności dróg technologicznych i wyodrębnienie stanowisk produkcyjnych. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwia naukę studentów w zakresie zasad budowy, ergonomii i eksploatacji oraz prowadzenie badań wydajności, energochłonności, ocenę rozkładu temperatur i śledzenie zmian zachodzących w żywności pod wpływem procesów obróbki wstępnej i termicznej.

 


LABORATORIUM TECHNOLOGII I PRZECHOWALNICTWA ŻYWNOŚCI

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt wykorzystywany do analiz dotyczących wybranych parametrów jakości żywności oraz realizacji badań przechowalniczych produktów o niskiej zawartości wody i wymagających zastosowania niskich temperatur. Posiada m.in.:

  • Komorę termostatyczną
  • Komory chłodnicze
  • Zamrażarki firmy Zanussi i Liebherr
  • Spektrofotometr Semeco S/Ec
  • Cieplarki BE 400
  • Suszarki laboratoryjne SML
  • Wagosuszarkę MAC 50
  • Urządzenie do pomiaru aktywności wody AquaLab firmy Decagon
  • Piec laboratoryjny PL 10
  • Miesiarkę laboratoryjnąa typ GM-2
  • Urządzenie do badania wodochłonności mąki
  • Wirówkę Gerbera typ SuperVario-N
  • Wirówkę NPW-350
  • Łaźnię wodną Gerbera typ WB 436-A
  • Młynki laboratoryjne typ WŻ-1
  • Licznik ziaren firmy Sadkiewicz
  • Urządzenie do mineralizacji próbek na mokro firmy Büchii typ 426
  • Separator mieszanin ziarnistych typ SŻD firmy Sadkiewicz

W laboratorium technologiczno-przechowalniczym znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi techniczne: WPT 1C, WTB-2000, wagi analityczne: WPA 180/C, WPA/C, WAA 100/C/2, homogenizator MPW-120, oraz łaźnie wodne laboratoryjne typ LW-14 i LW-12, aparat do oznaczania amoniaku typ Parnas Wagner’a, pH-metr CPI-551, mieszadło magnetyczne IKA® RH basic2.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium prowadzone są m.in.: badania wybranych parametrów produktów żywnościowych w zakresie zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz właściwości przeciwutleniających i sorpcyjnych, których zmienność indukowana jest parametrami przechowywania wymuszanymi za pomocą komory termostatycznej oraz komór zamrażalniczych i chłodniczych.

Komora termostatyczna pozwala na badanie właściwości sorpcyjnych produktów w proszku pod kątem statyki i kinetyki zjawiska sorpcji pary wodnej.

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
30.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 30.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 30.11.2017