Laboratoria Zakładu Przechowalnictwa, Żywienia i Konsumpcji
LABORATORIUM ANALIZY SENSORYCZNEJ
Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
Wyposażenie
Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:
- Lodówko-zamrażarka POLAR
- Lodówko-zamrażarka Elektrolux
- Odoromierz NASAL RANGER nr 001
- Tablica interaktywna INTERWRITE i projector EPSON
W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych zajęć edukacyjnych i prac badawczych, tj.: wagi, termometry, refraktometr, pehametr/konduktometr, wirówka NOVA SAFETY oraz szkło laboratoryjne.
Możliwości badawcze laboratorium
W laboratorium dokonuje się oceny sensorycznych atrybutów produktów żywnościowych i nieżywnościowych. ich walorów sensorycznych. Prowadzone są badanie konsumenckie, w zakresie preferencji i akceptacji produktów żywnościowych, szczególnie nowych i innowacyjnych. Dzięki przenośnemu odoromierzowi można dokonywać pomiaru stężenia substancji zapachowych, w tym także zanieczyszczenia powietrza.
LABORATORIUM OBLICZEŃ DIETETYCZNYCH
Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.
Wyposażenie
10 stanowisk komputerowych – wyposażonych w specjalistyczne oprogramowanie dietetyczne i wykorzystywane do obliczeń dietetycznych i analizy danych antropometrycznych.
Możliwości badawcze laboratorium i analityczne oprogramowania
- planowanie i ocena dziennych racji pokarmowych z wykorzystaniem narzędzi statystycznych
- programy dla wszystkich, zawodowo zajmujących się planowaniem i oceną żywienia:
- możliwość wprowadzania nieograniczonej liczby wywiadów lub zapisów spożycia
- nielimitowana liczebność badanych grup
- możliwość przeprowadzania obliczeń statystycznych metodą prawdopodobieństwa i punktów odcięcia
- możliwości obliczania spożycia grup produktów i potraw na 5 poziomach
- możliwości tworzenia bazy diet i jadłospisów
LABORATORIUM POMIARU CECH ANTROPOMETRYCZNYCH
Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.
Wyposażenie
- Analizator Składu Ciała JAWON MEDICAL IOI-353 z oprogramowaniem BodyPass i drukarką termiczną
- Waga medyczna SECA 799
- Wzrostomierz SECA 220
- Waga lekarska z wzrostomierzem
- Dynamometry SAEHAN SH5001
- Fałdomierz zegarowy typu Harpenden z oprogramowaniem BATY
- Taśmy antropometryczne i miarki SECA 203
- Ciśnieniomierz OMRON 3
- Monitory aktywności fizycznej
- Pulsoksymetr SANITAS
-
Trenażer ERGO-BIKE 8008 TRS
Możliwości badawcze laboratorium
W laboratorium prowadzone są m.in.: badania dotyczące wybranych cech antropometrycznych przydatnych w diagnostyce i ocenie stanu odżywienia. Dzięki posiadanym urządzeniom istnieje możliwość dokonania wnikliwej analizy składu ciała i stanu odżywienia tj.:
- rzeczywista i standardowa masa ciała
- wzrost
- ciśnienie krwi oraz tętno
- nasycenie krwi tlenem
- BMI
- PBF
- MBF
- LBM
- SLM
- TBW
- zawartość protein i minerałów
- segmentowa analiza składu ciała
- analiza okolicy brzucha: VFA - obszar tłuszczu trzewnego
- VFL - poziom tłuszczu trzewnego
- AMB - wiek metaboliczny
- BMR
- TEE
- określenie typu sylwetki
- impedancja
- siła uścisku dłoni.
LABORATORIUM TECHNIKI I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ
Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
Wyposażenie
Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:
- Lodówko-zamrażarki
- Zamrażarka
- Naświetlacz UV do dezynfekcji
- Zmywarka gastronomiczna
- Mikrofalówki
- Kuchenki gazowe i ceramiczne
- Maszyna wieloczynnościowa
- Szatkownica + Cutter R 301 ULTRA
- Sprzęt AGD (szatkownica, mikser, blender, parowar, maszynka do mielenia mięsa, grill elektryczny, koktajler, opiekacz, szybkowar, frytownica, kombiwar, sokowirówka)
W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi, termometry, stopery, drobny sprzęt gastronomiczny oraz szkło laboratoryjne.
Możliwości badawcze laboratorium
W laboratorium przygotowywane są potrawy o oparciu o receptury. Oceniana jest ich jakość sensoryczna i parametry technologiczne (wydajność, czas i temperatura procesu). Układ funkcjonalny laboratorium pozwala na przestrzeganie rozdzielności dróg technologicznych i wyodrębnienie stanowisk produkcyjnych. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwia naukę studentów w zakresie zasad budowy, ergonomii i eksploatacji oraz prowadzenie badań wydajności, energochłonności, ocenę rozkładu temperatur i śledzenie zmian zachodzących w żywności pod wpływem procesów obróbki wstępnej i termicznej.
LABORATORIUM TECHNOLOGII I PRZECHOWALNICTWA ŻYWNOŚCI
Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
Wyposażenie
Laboratorium wyposażone jest w sprzęt wykorzystywany do analiz dotyczących wybranych parametrów jakości żywności oraz realizacji badań przechowalniczych produktów o niskiej zawartości wody i wymagających zastosowania niskich temperatur. Posiada m.in.:
- Komorę termostatyczną
- Komory chłodnicze
- Zamrażarki firmy Zanussi i Liebherr
- Spektrofotometr Semeco S/Ec
- Cieplarki BE 400
- Suszarki laboratoryjne SML
- Wagosuszarkę MAC 50
- Urządzenie do pomiaru aktywności wody AquaLab firmy Decagon
- Piec laboratoryjny PL 10
- Miesiarkę laboratoryjnąa typ GM-2
- Urządzenie do badania wodochłonności mąki
- Wirówkę Gerbera typ SuperVario-N
- Wirówkę NPW-350
- Łaźnię wodną Gerbera typ WB 436-A
- Młynki laboratoryjne typ WŻ-1
- Licznik ziaren firmy Sadkiewicz
- Urządzenie do mineralizacji próbek na mokro firmy Büchii typ 426
- Separator mieszanin ziarnistych typ SŻD firmy Sadkiewicz
W laboratorium technologiczno-przechowalniczym znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi techniczne: WPT 1C, WTB-2000, wagi analityczne: WPA 180/C, WPA/C, WAA 100/C/2, homogenizator MPW-120, oraz łaźnie wodne laboratoryjne typ LW-14 i LW-12, aparat do oznaczania amoniaku typ Parnas Wagner’a, pH-metr CPI-551, mieszadło magnetyczne IKA® RH basic2.
Możliwości badawcze laboratorium
W laboratorium prowadzone są m.in.: badania wybranych parametrów produktów żywnościowych w zakresie zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz właściwości przeciwutleniających i sorpcyjnych, których zmienność indukowana jest parametrami przechowywania wymuszanymi za pomocą komory termostatycznej oraz komór zamrażalniczych i chłodniczych.
Komora termostatyczna pozwala na badanie właściwości sorpcyjnych produktów w proszku pod kątem statyki i kinetyki zjawiska sorpcji pary wodnej.