Laboratoria Zakładu Towaroznawstwa Spożywczego i Systemów Jakości

 

LABORATORIUM BADAWCZE – METODY CHROMATOGRAFICZNE

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

W skład wyposażenia laboratorium wchodzą:

Chromatograf cieczowy firmy Varian (zestaw ProStar) z dwoma detektorami:

  • RI
  • UV-VIS (DAD)

Chromatograf gazowy CP-3800 firmy Varian z trzema detektorami:

  • FID - detektor płomieniowo-jonizacyjny
  • TSD - detektor specyficzny dla fosforu i azotu
  • ECD - detektor wychwytu elektronów (chlorowcopochodne)

Zestaw wyposażony w wytwornicę wodoru.

  • Chromatograf gazowy Saturn 2000 GC/MS/MS firmy Varian
  • Urządzenie firmy Millipore Direct-Q®3UV do otrzymywania wody ultraczystej do analiz.
     

Możliwości laboratorium badawczego

  • badania produktów żywnościowych, wody
  • rozdział pestycydów, narkotyków, dioksyn, alkoholi, amin, aldehydów, cukrów, kwasów tłuszczowych i innych substancji
  • elastyczność systemów chromatograficznych pozwala na tworzenie wielu konfiguracji, co znacznie rozszerza możliwości badawcze laboratorium
     

LABORATORIUM BADAWCZE – METODY SPEKTRALNE

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.

Laboratorium badawcze wyposażone jest w aparaturę do badań spektralnych. Posiada m.in.:

  • Spektrometr absorpcji atomowej SpektrAA 250 plus firmy Varian,
  • Spektrofotometr UV/VIS - uv2 firmy Unicam,
  • Spektrofotometr IR firmy Carl Zeiss Jena.

Spektrometr absorpcji atomowej wyposażony jest dodatkowo w system automatycznego wprowadzania oraz rozcieńczania próbek. Poza możliwością płomieniowej atomizacji próbek do oznaczeń śladowych używa się też kuwety grafitowej GTA 100 firmy Varian, co pozwala oznaczyć metale na niższym poziomie.

Do mineralizacji próbek służą  nowoczesne piece mikrofalowe firmy CEM:

  • MAS 7000 (mineralizacja na sucho),
  • MARS 5x (mineralizacja na mokro z kontrolowanym ciśnieniem i temperaturą).

W laboratorium badawczym znajdują się też inne urządzenia wykorzystywane w analizach, m.in.: waga Sartorius, redestylarka kwarcowa, konduktometr, osmometr, solomierz itd.
 

Możliwości  badawcze laboratorium

  • oznaczenia zawartości metali ciężkich (np. ołowiu, kadmu, cynku, miedzi) i alkalicznych (np. wapnia, magnezu, sodu i potasu) w próbkach żywności i środowiskowych metodą  absorpcyjnej spektroskopii atomowej
  • mineralizacja próbek do dalszych oznaczeń
  • oznaczenia spektrofotometryczne w zakresie nadfioletu i światła widzialnego (np. HMF, oznaczenia cukrów, azotanów)
  • badania przewodności próbek żywności (np. miody)
  • badanie osmolalności napojów
  • oznaczanie pH, przewodności roztworów, zawartości soli w przeliczeniu na NaCl
     

PRACOWNIA BIOCHEMII I EKOLOGII

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w podstawowy sprzęt laboratoryjny wykorzystywany do prac z zakresu chemii żywności i biochemii oraz ekologii. W laboratorium są m. in.: suszarki, wagi, cieplarka, wirówka, łaźnie wodne oraz mikroskop.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W pracowni prowadzone są m.in. badania produktów żywnościowych wraz z określaniem wpływu różnych czynników egzo i endogennych na ich jakość - przy wykorzystaniu metod fizykochemicznych i mikroskopowych. W laboratorium tym dokonuje się również oceny podstawowych parametrów jakości elementów środowiska: powietrza, wody i gleby.

W pracowni wykonuje się między innymi następujące analizy:

  • identyfikacja  aminokwasów, białek, sacharydów i lipidów;
  • oznaczanie wartości energetycznej w tym: suchej masy, oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera, oznaczenie zawartości błonnika,
  • oznaczenia fizykochemiczne z zastosowaniem metod miareczkowych przy użyciu biuret półautomatycznych;
  • oznaczenie zawartości azotanów III i V w produktach pochodzenia roślinnego
    i zwierzęcego;
  • wykrywanie substancji hamujących w mleku;
  • ogólna ocena jakości wody,
  • oznaczenie zawartości olejków eterycznych, szczawianów tiocyjanianów.
     

LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt wykorzystywany do analiz mikrobiologicznych. Posiada m.in.:

  • Komora z poziomym przepływem powietrza
  • Cieplarki STDEB/155
  • Inkubator UNE 400/A0
  • Inkubator Mini Artic V2
  • Zamrażarka SB 140
  • Nefelometr BD PhoenixSpec
  • Sterylizator ASVE i AS-V

W laboratorium mikrobiologicznym znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: waga WPS 360/C, homogenizator typu Stomacher oraz łaźnie wodne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium prowadzone są m.in.: badania produktów żywnościowych, określanie biostatycznego oddziaływania ekstraktów roślinnych na drobnoustroje. Dzięki posiadanemu nefelometrowi BD PhoenixSpec, który jest przenośnym urządzeniem można dokonywać pomiarów mętności zawiesin bakteryjnych odpowiadających wartościom od 0,10 do 4,50 w skali McFarlanda.
 


PRACOWNIE TOWAROZNAWSTWA SPOŻYWCZEGO

Pracownie Towaroznawstwa Spożywczego wyposażone są między innymi w: suszarki, wagi, cieplarkę, homogenizatory, piece laboratoryjne, wirówki, łaźnie wodne, refraktometry i pehametry.

Pracownie te służą celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.

W pracowniach tych przeprowadza się ocenę jakości produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z wykorzystaniem metod organoleptycznych i fizykochemicznych, przy zastosowaniu różnych sprzętów i urządzeń laboratoryjnych.
 

W laboratoriach wykonuje się między innymi następujące analizy:

  • oznaczanie suchej masy z wykorzystaniem wagi analitycznej i suszarki,
  • oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera,
  • oznaczanie ekstraktu ogólnego przy pomocy refraktometru,
  • oznaczenia fizykochemiczne z zastosowaniem metod miareczkowych przy użyciu biuret automatycznych
    (oznaczanie zawartości soli, kwasowości ogólnej, witaminy C, cukrów i inne),
  • oznaczanie pH przy wykorzystaniu pehametru,
  • oznaczenia zawartości popiołu przy zastosowaniu mineralizacji próbek na sucho podczas spalania w piecu,
  • oznaczenia gęstości ziarna w stanie zsypnym przy zastosowaniu wagi objętościowej,
  • oznaczenie czasu tężenia oraz przechowywania produktów przy zastosowaniu chłodziarek.
     

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
30.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 30.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 07.12.2017