dr hab. inż Przemysław Dmowski, prof. UMG

 

2023

  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Expectations of Maritime University Students of Future Work on a Ship, TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2023, s. 701-706.

2022

  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., System RASFF jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności na przykładzie herbaty, kawy i Yerba Mate, Management and Quality - Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s.104-125. 
  • Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Przegląd zarządzania jako metoda doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie uczelni, Management in commodity sceiene- theoretical and practical aspects, 2022, vol. 1, s. 29-48.
  • Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Audit systemu zarządzania jakością jako narzędzie doskonalenia zarządzania uczelnią, Współczesne trendy w zarządzaniu, 2022, s. 71-84.
  • Kłopotek N., Dmowski P., Economic and Quality Determinants of Yerba Mate, Tea and Coffee Consumption, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2022, s. 53-66.

2021

  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Directions of using the Kano Model to improve the quality of products and services , Current Trends in Quality Science- consumer behavior, logistic, product management, 2021, s. 418-432.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Skowierzak L., Edible Flowers' Antioxidant Properties and Polyphenols Content Reflect Their Applicability for Household and Craft Tincture Production, Applied Sciences, 2021, 11, 10095. 
  • Ruszkowska M., Dmowski P., Urbanowicz K., Hygroscopic Properties of Green Coffee Transported by Sea, TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2021, 15, 3, s. 641-647.

2020

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Dziedziech M., Media społecznościowe jako forma komunikacji marketingowej na przykładzie wybranych marek herbaty i herbatek, Nowoczesna komunikacja na globalnym rynku, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 2020, s. 13-24.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Olszewski R., Wpływ wybranych defektów palenia kawy na jakość sensoryczną naparów, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2020.
  • Flis-Kaczykowska A., Dmowski P., Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia, Jakość, 27, 2 (123), 2020, str. 121-129.

2019

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Kasper M., Wpływ dodatku kawy i herbaty na atrakcyjność sensoryczną piwa rzemieślniczego ciemnego, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2019, s. 52-62.

2018

  • Dmowski P., Attempt of rooibos and honeybush identyfication based on the beverages color parameters, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 106, 2018, s.29-40.
  • Śmiechowska M.,Jakubowski M., Dmowski P., Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych, Komos, Problemy Nauk Biologicznych, 67 (3/32, 570), 2018, s.575-582.
  • Dmowski P., Próba różnicowania naparów Rooibos i Honeybush na podstawie oceny wybranych parametrów jakości sensorycznej, Wybrane problemy jakości żywności, 2018, s.133-142,
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Pawłowska S., The authenticity of the selected coffe brands available on Tricity market, Towaroznawcze Problemy Jakości, 3(56), 2018, s.57-67.
  • Dmowski P., Zakrzewski K., Herbaty czarne - jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające, Przemysł Spożywczy, 7(72), 2018, s.34-38.
  • Dmowski P., Post L., Wpływ krotności parzenia na właściwości przeciwutleniające naparów Yerba mate, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 104, 2018, s.9-18.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Gosk M., Barwa opakowania jako element kształtujący atrakcyjność rynkową herbaty, Marketing i Zarządzanie, 2(52), 2018, s.49-57.
  • Dmowski P., Attempt of rooibos and honeybush identyfication based on the beverages color parameters, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 106, 2018, s.29-40.
  • Dmowski P., Ruszkowska M., Equilibrium Moisture Content Important in Safe Maritime Transport of Black Tea, TransNav the International Journal on Marine Navigation and safety of Sea Transportion, 12/2, 2018, s.399-404.

2017

  • Dmowski P., Kłopotek N., Próba klasyfikacji yerba mate według kraju pochodzenia na podstawie parametrów barwy, Joint Proceedings Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017, 101, s.22-31.
  • Dmowski P., Marjańska E., Opinie młodych konsumentów na temat oznakowania opakowań kawy i herbaty, Handel Wewnętrzny, 1 (366), 2017, 167 - 179.
  • Dmowski P., Szczygieł P., Sensory characterization and the antioxidant activity of rooibos tea, Studia Oeconomica Posnaniensia, vol. 5, no. 7, 2017, 73 - 87.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Ossowska K., Współczesny konsument na trójmiejskim rynku kawy, Marketing i Zarządzanie, nr 2 (48), 2017, 31 - 42.
  • Ruszkowska M., Dmowski P., The evaluation quality of black tea – based on the characteristics of hygroscopic properties designated by the static method, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (53), 2017, 61 - 71.
  • Dmowski P. Polewko K., Wpływ metody uprawy kawy na jakość sensoryczną naparów, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(4), 2017, 2 - 6.
  • Dmowski P, Kosiorek A., Właściwości przeciwutleniające czarnych herbat wysokogatunkowych dostępnych na rynku e-commerce, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 99, 2017, 9 – 19.
  • Dmowski P., Kosiorek A., Attempt of estimation of black tea quality by analysis of antioxidant activity and color parameters of tea infusions, Current Trends in Commodity Science, Food and Safety and Analysis of Bioactive Substances, 2017, 7 - 18.

 

2016

  • Dmowski P., Ruszkowska M., Studies on the hygroscopicity of some black teas in term of their storage stability, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedings, 94, 2016, 106 - 113.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Magulska A., Działanie rzecznika konsumentów na przykładzie miasta powiatowego w województwie pomorskim, Marketing i Zarządzanie (dawniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu), 3 (44), 2016, 361-371.
  • Dmowski P., Kłopotek N., Sensory characterization of Ilex paraguariensis beverages, Food Quality Evaluation, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji – PIB J., red. Żuchowski, R. Zieliński, 2016, 21-30.
  • Attempt to classify the yerba mate, Zeszyty Naukowe AMG, Joint Proceedings, 94, 2016, 106 – 111.
  • Flis A., Karczmarczyk P., Dmowski P., Wpływ warunków przechowywania na jakość wina,  Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 12, 2016, 26 - 28.

 

2015

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Dąbrowska J., Zachowania polskich i angielskich konsumentów na rynku herbaty, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 865 (38), 2015, 219 - 228.
  • Dmowski P., Karwowska K.,  Śmiechowska M., Sensory characterization of PU-ERH tea beverages, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedings, 89, 2015, 5 - 14.
  • Dmowski P., Sieńkowska S., Konsumencka ocena jakości sensorycznej herbaty czarnej dostępnej na trójmiejskim rynku, Handel Wewnętrzny. Rynek. Przedsiębiorstwo. Konsumpcja. Marketing, 2 (355), 2015, 101 - 114.
  • Dmowski P., Wilczyńska A., Wpływ dodatku miodu na antyoksydacyjne właściwości naparów herbaty czarnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(3), 2015, 688 - 692.

 

2014

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Sagan E., Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniających, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(96), 2014, 206 - 216.
  • Dmowski P., Czynniki wpływające na decyzje zakupowe konsumentów na rynku herbat ekologicznych dostępnych w sprzedaży internetowej, Marketing i rynek, 6, 2014, 126 - 136.
  • Dmowski P., Dąbrowska J., Comparative study of sensory properties and color in different coffee samples depending on the degree of roasting        , Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedings, 84, 2014, 28 - 36.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Barwa jako element marketingu sensorycznego i ważny czynnik wyboru produktu, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 825, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu Nr 36, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Szczecin, 825 (36), 2014, 343 - 359.
  • Dmowski P., Szczygieł P., Wykorzystanie techniki TSDA do oceny jakości organoleptycznej naparów rooibos, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedingds, 86, 2014, 190 - 197.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Wilczewska A., Określenie tożsamości kawy za pomocą oznaczenia zawartości kofeiny, Wybrane determinanty jakości żywności, pod red. J. Żuchowskiego, R. Zielińskiego, Uniwersytet Technologiczno - Humanistyczny im. Kazimierza Puławskiego w Radomiu, Radom, 2014, 138 - 147.

 

2013

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Tesmar A., Właściwości przeciwutleniające herbaty jako czynnik kształtujący wartość zdrowotną, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(2), 2013, 309 - 312.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Zelmańska M., Jakość jako czynnik budujący przewagę konkurencyjną na rynku usług kurierskich, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 776, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu Nr 31, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Szczecin, 776(31), 2013, 167 - 180.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Dumitrescu M., Comparison of the antioxidant properties of black tea infusions from different areas of origin, Current trends in commodity science - food bioactive compounds, pod red. Daniela Gwiazdowska, Katarzyna Kluczyńska. Poznań University of Economics, 2013, 73 - 83.

 

2012

  • Śmiechowska M., Dmowski P., Postrzeganie przez konsumentów postępowania reklamacyjnego, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 711, Problemy zarządzania, finansów i marketing nr 25, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 711 (25), 2012, 133 - 146.
  • Dmowski P., Platta A., Konsumencka ocena atrakcyjności sensorycznej napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Zdrowotne aspekty produkcji żywności, 73, 2012, 35 - 42.
  • Dmowski P., Platta A., Wybrane wyróżniki jakości decydujące o atrakcyjności napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 2012, 525 - 530.
  • Śmiechowska M., P. Dmowski, Aktywność antyoksydacyjna i ogólna zawartość polifenoli w naparach herbaty Pu-erh i yerba mate, Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2012, 153 - 165.

 

2011

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Szemiako D., Znaczenie marki produktu i jej wpływ na wybór herbaty przez konsumentów, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego Szczecińskiego Ekonomiczne problemy usług, 660 (72), 2011, 155 - 167.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Prystupa A., Aktywność antyoksydacyjna wybranych naparów Ilex paraguariensis dostępnych na rynku Trójmiasta, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 2011, 620 - 624.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Karwowska K., Wpływ czasu parzenia na zawartość wybranych składników bioaktywnych w herbatach Pu-erh, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 205, 2011, 52 - 59.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Deja B., Wpływ warunków zaparzania na zawartość garbników oraz wybranych parametrów herbaty, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 68, 2011, 5 - 12.
  • Steinka I., Misiewicz Ł., Kukułowicz A., Ćwikliński M., Dmowski P., Sznajdrowska A., Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszy roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 68, 2011, 13 - 20.

 

2010

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Influence of bioactive compounds in tea on its sensory properties, Zeszyty Naukowe. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 158, 2010, 15 – 23.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Platta A., Zachowanie trójmiejskich konsumentów na rynku kawy, Zeszyty Naukowe. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu  , 154, 2010, 184 - 191.
  • Dmowski P., Wasilewski M., Postawy mieszkańców Trójmiasta wobec proekologicznych środków transportu miejskiego, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 594, Ekonomiczne Problemy Usług nr 54: Marketing przyszłości: Trendy, Strategie, Instrumenty. Zachowania nabywców wczoraj, dziś i jutro, 594 (54), 2010, 37 - 46.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Wrońska B., Konsumencka ocena naparów kawy w kontekście pomiarów barwy w systemie L*a*b*, Selected Problems of Food Quality Evaluation, Politechnika Radomska, 2010, 179 - 188.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Influence of selected factors on  the content of tannins in tea extracts., In: "Tannies: Types, Foods Containing, and Nutrition", Rozdział 11, editor: G. K. Petridis, Nova Science Publishers, Inc., New York 2010, 281 - 296.

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

A. Talaga
27.11.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2019
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 11.07.2024