Usługi badawcze
Systemowe zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem – czynniki techniczne, technologiczne i konsumenckie zapewnienia jakości produktów oraz procesów w aspekcie zrównoważonego rozwoju
- Analiza wpływu systemu oceny zgodności na jakość wyrobów i zapewnienie bezpieczeństwa konsumenta.
- Doskonalenie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przedsiębiorstwach łańcucha żywnościowego.
- Optymalizacja zarządzania jakością w laboratoriach badawczych.
- Badanie wpływu czynników społecznych, gospodarczych i środowiskowych na zrównoważony rozwój
- w aspekcie jakości życia.
Kontakt: Katedra Zarządzania Jakością e-mail: kzjwznj.umg.edu.pl
Kształtowanie i ocena jakości towarów
- Optymalizowanie cech sensorycznych i fizykochemicznych produktów spożywczych oraz kosmetyków.
- Ocena mikrobiologicznych zagrożeń wybranych produktów spożywczych.
- Ocena jakościowa i zdrowotna produktów spożywczych (zawartość witaminy C, antocyjanów, chlorofili, karotenoidów, zdolność zmiatania wolnych rodników DPPH, ogólna zawartość polifenoli, metale ciężkie, azotany V i III, substancje słodzące).
Kontakt: Katedra Zarządzania Jakością e-mail: kzjwznj.umg.edu.pl
Ocena zafałszowań i autentyczności produktów. Technologiczne, przechowalnicze i konsumenckie aspekty kształtowania jakości i bezpieczeństwa żywności
- Rola zjawisk powierzchniowych w kształtowaniu cech funkcjonalnych żywności, mikrostruktura powierzchni, izotermy sorpcji, matematyczne modele sorpcji
-
Jakość i trwałość przechowalnicza produktów innowacyjnych.
Ocena postaw i zachowań konsumentów wobec żywności.
Komercjalizacja produktów.
Kontakt: Katedra Zarządzania Jakością e-mail: kzjwznj.umg.edu.pl
Bezpieczny transport substancji chemicznych i ładunków masowych drogą morską
- Badania właściwości transportowo-technologicznych stałych ładunków masowych.
- Ocena ryzyka wynikającego z transportu morskiego niebezpiecznych substancji chemicznych.
- Bezpieczny transport morski substancji chemicznych, w tym klasyfikowanych jako towary niebezpieczne.
- Analiza warunków bezpiecznego transportu stałych ładunków masowych.
- Modelowanie konsekwencji wypadków infrastruktur krytycznych, w szczególności wypadków związanych z uwolnieniem substancji chemicznych.
Kontakt: Katedra Jakości Produktów Przemysłowych i Chemii, e-mail: kjppchwznj.umg.edu.pl
Biodegradacja materiałów polimerowych w środowiskach naturalnych
- Synteza, właściwości i zastosowanie nowych materiałów polimerowych.
- Degradacja naturalnych i syntetycznych materiałów polimerowych w naturalnych środowiskach wodnych (w morzu i stawach), w kompostach oraz w warunkach laboratoryjnych.
- Badania jakościowe mające na celu ocenę wpływu płynów ustrojowych i produktów kosmetycznych na materiały polimerowe.
- Ocena jakościowa biodegradowalnych materiałów polimerowych do zastosowań w medycynie, opakowalnictwie, rolnictwie oraz w produktach spożywczych.
Kontakt: Katedra Jakości Produktów Przemysłowych i Chemii, e-mail: kjppchwznj.umg.edu.pl
Odzysk materiałów i energii w gospodarce o obiegu zamkniętym
- Zagospodarowanie odpadów polimerowych w zgodzie z zasadą zrównoważonego rozwoju.
- Badania wpływu ksenobiotyków na środowisko naturalne.
- Opracowanie metod zapobiegania eutrofizacji wód ( w tym odzysk fosforu).
- Badania potencjału biogazowego nowych mieszanin odpadów organicznych (odpady lignocelulozowe, algi morskie, odpady z przemysłu kosmetycznego i spożywczego).
- Analiza wskaźników obiegu zamkniętego w procesie oczyszczania ścieków.
Kontakt: Katedra Jakości Produktów Przemysłowych i Chemii, e-mail: kjppchwznj.umg.edu.pl
Podmiot udostępniający:
Biuro Dziekana
Wytworzył informację:
J.Kizielewicz
30.03.2022
Wprowadzenie:
M.Schmidt 30.03.2022
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt 29.04.2022