dr inż. Anna Platta

 

2024

  • Anna T. Mikulec, Anna M. Platta, Monika Radzymińska, Millena Ruszkowska, Karolina Mikulec, Grzegorz Suwała, Stanisław Kowalski, Przemysław Ł. Kowalczewski, Marcin Nowicki (2024). Attitudes and purchase intentions of polish university students towards food made from insects—A modelling approach. PloS ONE, 19(3): e0300871. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0300871

2023

  • Anna Platta, Magdalena Koszyńska, Agnieszka Żukowska, Anna Mikulec (2023). Health behaviour of children from rural areas of the Elbląg District (in Poland) with regard to fat consumption: a pilot study. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 30, no. 4(137), 52-65. doi: 10.15193/zntj/2023/137/471

  • Anna M. Platta, Anna T. Mikulec, Monika Radzymińska, Millena Ruszkowska, Grzegorz Suwała, Marek Zborowski, Przemysław Ł. Kowalczewski, Marcin Nowicki, Body image and willingness to change it – A study of university students in Poland. PloS ONE, 2023, vol. 18 (no. 11), art. no. e0293617, pp. 1-20. https://doi.org/10.1371/journal.Pone.0293617

  • Anna Platta, Anna Mikulec, Millena Ruszkowska, Grzegorz Suwała, Eating-related health behaviors and body perception: a study of young adults in Poland, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, 30, 2(135), 122 – 143, doi: 10.15193/zntj/2023/135/451.

  • Anna Platta, Monika Radzymińska, Dietary behaviour of adolescents based on the example of fat intake as a measure of consumption of unhealthy foods in the context of setting Sustainable Development Goals, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2023, 126, 33–44, doi: 10.26408/126.03.

  • Anna M. Platta, Izabela Steinka, Klaudia Ciosańska, Renata Korzeniowska-Ginter, Agnieszka Żukowska, Ocena akceptacji i spożycia jogurtów o smaku jagodowym przez kobiety mieszkające w Gdyni w odniesieniu do ich statusu ekonomicznego,   w: Anita Bocho-Janiszewska, Małgorzata Zięba (red.), Problemy jakości w badaniach i praktyce, Wydawca: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji Wydawnictwo Naukowe, Radom, str. 37-54.

  • Anna Platta, Anna Koszewska, Agnieszka Żukowska, Postawy osób dorosłych wobec wybranych rodzajów żywności, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Aktualne trendy i wyzwania cyfrowe, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa, str. 233-246.

2022

  •  Platta A., Kaczmarska P., Selected health behaviours of girls aged 14 to 19 years and the risk of eating disorders: a pilot study, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 3 (132), 100-112, DOI: 10.15193/zntj/2022/132/426.
  • Platta A., Ławniczak A., Edukacja żywieniowa i poziom wiedzy uczniów szkół średnich na temat zasad prawidłowego żywienia, str. 49-63, w: dr hab. inż., prof. UMG Aleksandra Wilczyńska, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, tom 1, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Gdynia.
  • Platta A., Kudelska J., 2022, Wybrane aspekty zachowań żywieniowych młodych kobiet, str. 64-78, w: dr hab. inż., prof. UMG Aleksandra Wilczyńska, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, tom 1, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Gdynia.
  • Platta A., Radzymińska M., Koszyńska M., Zachowania zdrowotne dzieci z terenów wiejskich powiatu elbląskiego – studia pilotażowe, s. 165-175, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek (red.), 2022, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Współczesne wyzwania i zrównoważony rozwój, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa.
  • Radzymińska M., Platta A., Olejniczak K., Postawy i zachowania zdrowotne względem produktów o niskim indeksie glikemicznym – studia pilotażowe na wybranej grupie konsumentek,  2022, s. 153-163, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek (red.), 2022, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Współczesne wyzwania i zrównoważony rozwój, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa.
  • Platta A., Sawlewicz K., Zachowania żywieniowe i postawy wybranej grupy kobiet (w Polsce) względem zdrowia i żywności o właściwościach prozdrowotnych zalecanej w prewencji depresji, Management and Quality – Zarządzanie i Jakość, 2022, 3, s. 172-188.
  • Radzymińska M., Platta A., Food waste from the perspective of assessment of attitudes and behaviours of young consumers, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2022, 122, s. 68-81, DOI: 10.26408/122.06.

2021

  • Platta Anna, Śmigaj Karolina, Eating behaviour and attitudes towards health benefits of food amongwomen aged 60+, Current Trends in Quality Sciences - consumer behavior, logistic, product management. Wydawnictwo Naukowe ITEE Łukasiewicz, Radom, 2021, s. 171-182

  • Anna Platta, Żywienie kobiet w ciąży i w okresie laktacji, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 19-54.

  • Anna Platta, Żywienie dzieci w wieku niemowlęcym i poniemowlęcym, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 55-74.

  • Anna Platta, Żywienie dzieci w okresie wczesnoszkolnym i szkolnym, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 75-92.

  • Platta Anna, Śmigaj Karolina, Ocena akceptacji żywności o właściwościach prozdrowotnych przez kobiety w wieku 60+, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3(128), s. 117-132, DOI: 10.15193/zntj/2021/128/394.

  • Platta A., Ciosańska K., Ocena akceptacji przez wybraną grupę kobiet jogurtów jagodowych na bazie mlek i napojów roślinnych, [w:] Andrzej Jaki, Bernard Ziębicki, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Wyzwania współczesnych organizacji i gospodarek, Warszawa 2021, s. 227-238.

2020

  • Anna Platta, Postawy względem żywności, żywienia i zdrowia a zachowania żywieniowe grupy kobiet, w: Maria Śmiechowska (red.), Ekologiczne i środowiskowe aspekty towaroznawstwa jako nauki o jakości, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2020, str. 157-170.

  • Platta A., Postawy względem żywności a zachowania żywieniowe wybranej grupy pacjentów oddziału kardiologicznego, w: Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Iwona Drożdż, Żywność, a oczekiwania współczesnego konsumenta, Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2020, str. 388-398.

  • Platta A., Postawy względem żywności a zachowania żywieniowe wybranej grupy kobiet, w: red. Agata Niemczyk, Małgorzata Tyrańska, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Wybrane instrumenty zarządzania marketingiem, jakością i turystyką. Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie & Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności „Dom Organizatora”, Toruń, 2020, str. 33-44.

  • Platta A., Assessment of the consumption of fiber food products by a selected women's group, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 114, 2020, s. 17-21.

2019

  • Platta A., Ocena występowania neofobii żywieniowej wśród dzieci w wieku 4-9 lat, Jakość wobec wymagań współczesnego rynku, 2019, s. 93-101.

  • Platta A., Postawy i zachowania żywieniowe wybranej grupy osób starszych względem żywności nowej i nieznanej oraz produktów prozdrowotnych, Intercathedra, 2019, 3(40), s. 261-269.

  • Platta A., Evaluation of the Nutrition Behaviour of People Above Age 65, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2019, 110, s. 23-31.

  • Platta A., Pukszta T., Elderly people's perception of new and convenience foods with health benefits, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2019, vol.XXI, 2, s. 235-245.

2018

  • Platta A., Wpływ środowiska zamieszkania na zachowania żywieniowe dzieci w wieku 10 - 12 lat, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX(6), 2018, s.212-217.
  • Platta A., Pukszta T., Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy wegan i wegetarian, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 99 (3), 2018, s.284-288.
  • Pukszta T., Platta A., , Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach, Chłodnictwo, nr 6, 2018, s. 16 – 19.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., The influence of the selected factors of community environment upon nutritional behaviour of teenagers 13-16, Handel wewnętrzny, 2018, 3(374), s.334-346.
  • Platta A., Pukszta T.,  Poziom zainteresowania problematyką żywieniową wybranej grupy dzieci i młodzieży w wieku 10-16 lat, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 104, 2018, s.83-90.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., Wpływ płci na częstotliwość spożycia wybranych produktów żywnościowych i napojów przez młodzież w wieku 13-16 lat, Marketing i Rynek, 2018, 4, s.438-450.

2017

  • Radzymińska M., Gątarska A., Siemianowska E., Platta A., Fruit pomace as a potential active food ingredient to the production ecological innovative confectionery products, Zeszyty Naukowe WSES w Ostrołęce, nr 2(25), 2017, s. 383-398.
  • Platta A., Postawy i zachowania żywieniowe dzieci uprawiających tenis ziemny wobec produktów prozdrowotnych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 99, 2017, s. 71 – 78.
  • Platta A., Radzymińska M., Postawy i zachowania żywieniowe osób dorosłych wobec produktów zawierających tłuszcz, dostępnych w obrocie artykułami spożywczymi, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 99, 2017, s. 79-87.
  • Żyłka K., Owczarek T., Platta A., Kozirok W., Eating behaviors and physical activity in children age 7-10 years, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 101, 2017, s. 81-91.
  • Skotnicka M., Platta A., Zachowania konsumenta wobec żywności funkcjonalnej i wysokosycącej, Handel Wewnętrzny, 63 (LXIII), nr 1(366), 2017, s. 319-328.
  • Pukszta T., Platta A., Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3, 2017, s. 234 – 240.
  • Pukszta T., Platta A., Postawy i zachowania konsumentów wobec owoców o właściwościach funkcjonalnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 98 (4), 2017, s.350-354.

 

2016

  • Platta A., Nutritional therapy as an element in the prevention and support of neoplastic disease treatment, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Wybrane aspekty towaroznawstwa, nr 93, 2016, s. 13-21.
  • Platta A., Wąchała R., The role of nutrition and physical exercise in the treatment of women with impaired glucose tolerance, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Wybrane aspekty towaroznawstwa, nr 93, 2016, s. 7-12.
  • Platta A., Skotnicka M., Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 604-609.
  • Platta A., Suszek A., Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 610-614.
  • Skotnicka M., Platta A., Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowz, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 615-619.
  • Suszek A., Platta A., Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 624-627.
  • Suszek A., Platta A., Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 628-631.
  • Platta A., Suszek A., Ocena zachowań żywieniowych i realizacji funkcji żywieniowej rodziny przez wybraną grupę młodzieży z terenów wiejskich, Studia i Prace WNEiZ US. Zarządzanie, t. 3, nr 43, 2016, s. 339-350.
  • Komorowska-Szczepańska W., Platta A., Podgórska M., Problemy zaburzeń odżywiania,   [w:] M. Podgórska (red.), Żywienie a środowisko, Gdańsk 2016, s. 60-69.
  • Komorowska-Szczepańska W., Hansdorfer-Korzon R., Barna M., Platta A., Podgórska M., Bulimia psychiczna jako problem interdyscyplinarny, [w:] M. Podgórska (red.), Żywienie a środowisko, Gdańsk 2016, s. 70-78.

 

2015

  • Platta A., Żyngiel W., Ocena znajomości regionalnej kuchni kociewskiej przez wybraną grupę kobiet, Handel Wewnętrzny, t. 354, nr 1, 2015, s. 213-220.
  • Żyngiel W., Platta A., Oczekiwania konsumentów wobec preparatów kosmetycznych pochodzenia naturalnego wykorzystywanych w zabiegach SPA & Wellness, Handel Wewnętrzny, t. 354, nr 1, 2015, s. 324-333.
  • Platta A., Żyłka K., Ocena postaw dzieci w wieku szkolnym w stosunku do wybranych produktów spożywczych, Ekologia i Technika, nr 5, 2015, s. 244-248.
  • Żyłka K., Platta A.,  Wybrane zachowania żywieniowe i percepcja własnej sylwetki przez młodzież gimnazjalną,  Ekologia i Technika, nr 6, 2015, s. 401-406.
  • Platta A., Suszek A., Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku szkolnym, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 88, 2015, s. 34 - 43.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Opinie dzieci w wieku szkolnym związane ze spożyciem mięsa ryb, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 88, 2015, s. 44-52.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Assessment of knowledge of Gdynia’s citizens on the possible usage of organic foods in the prevention of health, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 89, 2015, s.  35 – 45.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Eating habits of peple aged over 50 years, [w:] Cholewa-Wojcik A., Agnieszka Kawecka A. (red.),  Food product quality and packaging: Current state and Challenges: Monograph, Slovenia 2015, s.155-161.

 

2014

  • Platta A., Assessment of the eating habits of a selected group of school – age children, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 84,  2014, s.  106-118.
  • Platta A., Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu osteopenii i osteoporozy u kobiet, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, 2014, s. 16-28.
  • Platta A., Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, 2014, s. 154-166.
  • Platta A., Lipniacka S., Żyngiel W., Owczarek T., Oczekiwania młodych konsumentów wobec suplementów diety, Towaroznawcze Problemy Jakości, nr 2 (39), 2014, s. 35-41.
  • Korzeniowska-Ginter R., Karbowski A. Czarniecka-Skubina E., Platta A., Znajomość polskich produktów tradycyjnych i regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej, Marketing i Rynek, nr 6, 2014, s. 370-386.
  • Platta A., Korzyści i zagrożenia wynikające ze spożywania suplementów diety przez wybraną grupę młodych, aktywnych zawodowo osób, [w:] Tarko T., Duda-Chodak A., Witczak M., Najgebauer-Lejko D. (red.), Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, Kraków 2014, s. 127-136.

 

2013

  • Platta A., Żyngiel W., Ocena zachowań żywieniowych kobiet i mężczyzn w zakresie profilaktyki chorób układu krążenia, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3 (94), 2013, s. 614-618.
  • Żyngiel W., Platta A., Palmowski P., Ocena zachowań żywieniowych wśród uczniów Szkoły Tańca SMU w Gdyni, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, nr 3, 2013, s. 381-389.
  • Platta A., Analysis of nutritional behaviour of patients with type 2 diabetes, [w:] Kołożyn – Krajewska D. (red.), Selected problems in the field of nutrition and food production, Częstochowa 2013, s. 184-199.
  • Anna Platta, Zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn chorych na cukrzycę, [w:]  Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Warszawa 2013.
  • Żyngiel W., Platta A., Munda N., Konsumencka ocena jakości posiłków regeneracyjnych oferowanych dla pracowników ZPS Lubiana  S.A., [w:]  Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Warszawa 2013.

 

2012

  • Platta A., Martul A., Ocena wiedzy rodziców w zakresie wpływu nieprawidłowych zachowań żywieniowych na rozwój otyłości prostej u dzieci, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLV), 2012, s. 1087-1091.
  • Platta A., Babicz-Zielińska E., Cyra M., Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku od 13-16 lat uczęszczających do gimnazjum nr 2 w Bytowie, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLV), 2012, s. 1092-1098.

 

2011

  • Platta A., Ocena jakościowa wybranych, świeżych soków i napojów owocowych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nr 196, 2011, s.45 – 52.
  • Platta A., Siedlińska A., Ocena cech jakościowych soków owocowych typu „private label”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nr 196, 2011, s. 53 – 60.
  • Platta A., Dzięcielewska B., Opinie dziewcząt w wieku szkolnym na temat różnych aspektów związanych z „anorexia nervosa” i „bulimia nervosa”, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 92, 3, 2011, s. 657-659.
  • Platta A., Orłowska B., Czynniki żywieniowe a ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu piersiowego w ocenie kobiet, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLIV), 2011, s. 970-974.
  • Platta A., Majewska A., Rynkowe uwarunkowania rozwoju nowych form żywności w aspekcie ich właściwości oraz potrzeb i oczekiwań młodych konsumentów, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, nr 22, 2011, s. 429-438.
  • Platta A., The quality of selected carrot varieties, [w:] Jarmoluk A., Oziembłowski M., Zimoch A. (Eds.):  Product Development & Quality Assurance. Wrocław 2011, s. 111-125.

 

2010

  • Platta A., Małecka-Czapiewska M., Ocena cech jakościowych wybranych świeżych soków owocowych, [w:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Wybrane problemy oceny jakości żywności, Radom 2010, s. 97-109.

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 05.04.2024