dr inż. Agata Szkiel

 

2023

  • Szkiel A., System oceny jakości zajęć dydaktycznych w opinii studentów Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Problemy Jakości, 2023, 5, s. 11-21.
  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Expectations of Maritime University Students of Future Work on a Ship, TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2023, s. 701-706.
  • Szkiel A., The importanceof leadership in ISO 22000:2018 compliant food safety management systems, Scientyfic Journal of Gdynia Maritime University, 2023, 126, s. 45-60.
  • Szkiel A., Ocena skuteczności procesu audytów wewnętrznych z wykorzystaniem metody ABCD Suzuki, Problemy Jakości, 2023, 1, s. 9-18.

2022

  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., System RASFF jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności na przykładzie herbaty, kawy i Yerba Mate, Management and Quality - Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s.104-125. 
  • Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Przegląd zarządzania jako metoda doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie uczelni, Management in commodity sceiene- theoretical and practical aspects, 2022, vol. 1, s. 29-48.
  • Szkiel A., Zarządzanie ryzykiem związanym z auditami wewnętrznymi systemu zarządzania jakością, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, vol. 1, monografia z serii: The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy, 2022, s. 93-113.
  • Szkiel A., Burczyk K., Ocena wiedzy konsumentów na temat bezpieczeństwa naczyń kuchennych i stołowych, Management and Quality - Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s. 312-325. 
  • Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Audit systemu zarządzania jakością jako narzędzie doskonalenia zarządzania uczelnią, Współczesne trendy w zarządzaniu, 2022, s. 71-84.

2021

  • Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Directions of using the Kano Model to improve the quality of products and services , Current Trends in Quality Science- consumer behavior, logistic, product management, 2021, s. 418-432.
  • Szkiel A., Food safety management system as a tool reducing the risk related to the activity of an organization in the food chain, Current Trends in Quality Science- consumer behavior, logistic, product management, 2021, s. 333-350.

2020

  • Szkiel A., Analiza kontekstu organizacji jako nowy element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, Strategie zarządzania przedsiębiorstwem i środowiskiem naturalnym, 1145, 2020, str. 27-41.
  • Szkiel A., Wykorzystanie normy ISO 14063 w procesie komunikacji w organizacjach łańcucha żywnościowego, Organizacyjne, procesowe i technologiczne generatory wartości organizacji, 2020, str. 301-318.
  • Szkiel A., Samoocena kontekstu organizacji w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, Wyzwania dla organizacji i gospodarek w XXI wieku, Studia i Monografie nr 112, 2020, str. 229-241.
  • Szkiel A., Zakresy oceny systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z normą PN- EN ISO 14001:2015, Wybrane obszary zarządzania organizacjami, 2020, str. 111-118.

2019

  • Szkiel A., Postrzeganie przez studentów funkcji pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce - jakość wobec wymagań współczesnego rynku, 2019, s.206-214.

2018

  • Szkiel A., Komunikacja jako narzędzie kształtowania relacji z dostawcami w systemie zarządzania środowiskowego, Marketing i Zarządzanie, 2018, 3 (53), s. 173-188.
  • Szkiel A., Audit wewnętrzny jako narzędzie doskonalenia systemu zarządzania jakością na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, Ekonomiczne Problemy Usług, 2018, 1 (130), s. 203-215.
  • Szkiel A., Ocena wiedzy konsumentów dotyczącej oświadczeń żywieniowych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 2018, 357, s. 196-206.
  • Szkiel A., Samoocena zarządzania ryzykiem w systemach zarządzania jakością, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno - Społecznej w Ostrołęce, 2018, 2 (29), s. 88-103.

2017

  • Szkiel A., Implications of liberalizing the ISO 9001:2015 standard requirements concerning documenting the quality management system, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2017(27), 2017, s. 24-40
  • Szkiel A., integracja zarządzania ryzykiem w ramach systemu zarządzania jakością i kontroli zarządczej w akademii morskiej w gdyni, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 3/2017(26), 2017, s. 243-262
  • Szkiel A., Ocena zachowań studentów w trakcie zakupów żywności w aspekcie jej bezpieczeństwa, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(4), 2017, s. 361-366.
  • Szkiel A., Walkusz E., Ewaluation of customer awareness of parabens used in cosmetics, Towaroznawcze Problemy Jakości – Polish Journal of commodity Science, 3(52), 2017, s. 114 – 126
  • Szkiel A., Wykorzystanie normy ISO 10015 w doskonaleniu kompetencji personelu w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, Marketing i Zarządzanie, nr 2(48), 2017, s. 311 – 321

 

2016

  • Szkiel A., Narzędzia oceny systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu według standardu IFS Logistics, Logistyka, nr 1/2016, s. 405 – 411
  • Szkiel A., Elward E., Ocena świadomości konsumentów dotyczącej bezpieczeństwa zabawek, [w:] R. Zielinski, J. Żuchowski (red.), Quality assessment of selected industrial products. Ocena jakości wybranych wyrobów przemysłowych, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom 2016, s. 11 – 18
  • Szkiel A., Analiza wymagań dotyczących zarzadzania ryzykiem zawartych w normie ISO 9001:2015, Marketing i Rynek, nr 7/2016, s. 889 – 903
  • Szkiel A., Klasyfikacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, nr 3, s. 641 – 647
  • Szkiel A., Orientacja na klienta w wymaganiach normy ISO 9001:2015, Marketing i Zarządzanie, nr 3(44), 2016, s. 83 – 93
  • Szkiel A., Tuligowska E., Evaluation of customer awareness of melamine dishware safety, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedings, nr 94/2016, s. 73 – 80
  • Szkiel A., Orientacja na klienta w wymaganiach standardów IFS Logistic oraz BRC Storage and Distribution, [w:] E. Skrzypek, Związki pomiędzy jakością i logistyką w społeczeństwie sieciowym, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2016, s. 31 – 40
  • Szkiel A., Przegląd zarządzania oraz audit wewnętrzny jako narzędzia oceny systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu według normy BRC Storage and Distribution, [w:] E. Skrzypek, A. Piasecka, A. Kowalska (red.), Uwarunkowania jakości usług w społeczeństwie sieciowym, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2016, s. 55 – 68
  • Szkiel A., Identyfikacja wymagań stawianych pracodawcy z wykorzystaniem modelu Kano, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2016(23), 2016, s. 413 – 424
  • Szkiel A., Ocena spełnienia wymagań dotyczących odpowiedzialności kierownictwa w systemach zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2016(23), s. 12 – 124
  • Szkiel A., Doskonalenie procesu zarządzania reklamacjami w systemie zarządzania jakością, [w:] E. Mazur – Wierzbicka (red.), Zarządzanie procesami w teorii i praktyce, Seria „Zarządzanie procesami w teorii i praktyce”, Zeszyt nr 6, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin 2016, s. 83 – 97

 

2015

  • Szkiel A., Analiza ryzyka związanego z auditami wewnętrznymi systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 19011:2011, Problemy Jakości, nr XLVII (4), 2015, s. 18 – 23
  • Szkiel A., Samoocena jako metoda oceny funkcjonowania kontroli zarządczej na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 864, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia Nr 76, Efekty funkcjonowania audytu wewn ętrznego i kontroli zarządczej tom 2,Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Tom II, Szczecin 2015, s. 241 – 256
  • Szkiel A., Wykorzystanie zasad zarządzania ryzykiem według normy ISO 31000:2012 w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] P. Kafel, T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Osiągnięcia i wyzwania, Katedra Zarządzania Jakością, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015, s. 169 – 190
  • Szkiel A., Znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – narzędzia orientacji na klienta w łańcuchu dostaw produktów spożywczych, Logistyka, nr 6/2015, s. 1328 – 1337

 

2014

  • Szkiel A., Gut M., Wykorzystanie modelu Kano do klasyfikacji wymagań stawianych przez studentów usłudze kształcenia [w:] Łebkowski P. (red.) Zarządzanie przedsiębiorstwem – teoria i praktyka, Wydawnictwa AGH, Kraków 2014, s. 565 – 578
  • Szkiel A., Komunikacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] E. Skrzypek (red.), Zasoby ludzkie a sukces organizacji w nowej gospodarce, UMCS, Lublin 2014, s. 143 – 156
  • Szkiel A., Jendza D., Doskonalenie procesów monitorowania i pomiarów przez jednostki inspekcyjne nadzorujące bezpieczeństwo żywności, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Nr 86/2014, s. 283 – 294
  • Szkiel A., Integracja systemu zarządzania jakością oraz kontroli zarządczej w Akademii  Morskiej w Gdyni, [w:] M. Pluta – Olearnik, S. Wrona (red.), Usługi 2014 – Wybrane uwarunkowania rozwoju usług, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Nr 354, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014, s. 259 – 270
  • Szkiel A., System zarządzania środowiskowego jako narzędzie doskonalenia efektów działalności środowiskowej przedsiębiorstw transportu drogowego, Logistyka, Nr 6/2014, s. 13018 – 13031

 

2013

  • Szkiel A., Wykorzystanie samooceny do zarządzania zasobami ludzkimi w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] J. Brzóska, J. Pyka (red.), Nowoczesność przemysłu i usług w warunkach kryzysu i nowych wyzwań, TNOiK, Katowice 2013, s. 568 – 577
  • Szkiel A., Projektowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z wykorzystaniem zasad zarządzania jakością, [w:] L. Kowalczyk, F. Mroczko (red.), Prace Naukowe Wałbrzyskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości – Inżynieria innowacji. Zarządzanie operacyjne w teorii i praktyce organizacji biznesowych, publicznych i pozarządowych, Wyd. WWWSZiP w Wałbrzychu, t. 25, Nr (5)/2013, s. 385 – 406
  • Szkiel A., Wykorzystanie modeli doskonałości organizacji do wdrażania w organizacjach TQM, [w:] J. Łopatowska, G. Zieliński (red.), Zarządzanie operacyjne w teorii i praktyce – uwarunkowania jakościowe, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2013, s. 15 – 27
  • Szkiel A., Doskonalenie zasobów w dojrzałym systemie zarządzania jakością, [w:] E. Skrzypek (red.), Dojrzałość organizacji – aspekty jakościowe, Wyd. UMCS w Lublinie, Lublin 2013, s. 167 – 181
  • Jendza D., Szkiel A., Samoocena jednostek inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności w ujęciu Modelu CAF i ISO 17020 – podobieństwa i różnice, [w:] H. Czubasiewicz, Z. Mokwa, P. Walentynowicz (red.) Uwarunkowania sukcesu organizacji, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2013, s. 436 – 450
  • Szkiel A., Use of the PN-EN ISO 9004:2010 standard for improvement of competitiveness of the food industry enteprises, Foundations of Management, vol. 5, no 1, 2013, s. 69 – 81

 

2012

  • Przybyłowski P., Szkiel A., Wierzowiecka J., Udział laboratoriów zakładowych w doskonaleniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2006, [w:] T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia, usługi i żywność, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2012, s. 411 – 427
  • Szkiel A., Zakresy oceny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006, [w:] T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia, usługi i żywność, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2012, s. 428 – 445
  • Szkiel A., Znaczenie struktury organizacyjnej w procesie doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2006, Zarządzanie i Finanse (Journal of Management and Finance), rok 10, nr 3, część 2, Gdańsk 2012, s. 33 – 47
  • Szkiel A., Znaczenie funkcji zarządzania jakością w procesie doskonalenia systemu zarządzania jakością, [w:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Quality mangement of selected products and processes – Zarządzanie jakością wybranych produktów i procesów, Wydawnictwo Naukowe  Instytutu Technologii Eksploatacji – PiB, Radom 2012, s. 219 – 232
  • Szkiel A., Ocena spełnienia wymagań dotyczących nadzoru nad krytycznymi punktami kontroli przez przedsiębiorstwa należące do łańcucha żywnościowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, s. 349 – 353

 

2011

  • Szkiel A., Improvement of the quality management system as a type of organisational change, [w:] E. Skrzypek (ed.), Improvement organizations knowledge society, Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2011, s. 247 – 263
  • Szkiel A., Wykorzystanie modelu Kano do klasyfikacji wymagań stawianych usługom certyfikacyjnym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, nr 22, Szczecin 2011, s. 197 – 205

 

2010

  • Szkiel A., Kierunki doskonalenia auditów wewnętrznych systemów zarządzania jakością oraz zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym, [w:] Doskonalenie produktu i przedsiębiorstwa na tle problemów towaroznawczych, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, nr 2/2, Gdańsk 2010, s. 159 – 169
  • Szkiel A., Wykorzystanie technik i narzędzi doskonalenia systemów zarządzania jakością przez organizacje w łańcuchu żywnościowym, [w:] T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010, s. 496 – 515
  • Szkiel A., Kierunki doskonalenia procesów monitorowania i pomiarów w systemach zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym, [w:] J. Żuchowski (red.), Zarządzanie jakością wybranych procesów (modelowanie – doskonalenie – metody – bezpieczeństwo – satysfakcja), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom 2010, s. 62 – 74
  • Szkiel A., Funkcje przeglądu zarządzania w doskonaleniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i funkcjonowania organizacji w łańcuchu żywnościowym, [w:] M. Chrabkowski (red.), Bezpieczeństwo 2, Zeszyty Naukowe WSAiB im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Gdyni, nr 15, Wyd. WSAiB, Gdynia 2010, s. 74 – 91

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 24.11.2023