dr inż. Agata Szkiel
2024
- Szkiel A., Effectiveness of internal quality assurance systems for education in the light of the results of programme evaluations conducted by the Polish Accreditation Committee, Scientific Papers of Silesian University of Technology, Organization and Management, 2024, 197, s. 595-614.
2023
- Szkiel A., System oceny jakości zajęć dydaktycznych w opinii studentów Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Problemy Jakości, 2023, 5, s. 11-21.
- Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Expectations of Maritime University Students of Future Work on a Ship, TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2023, s. 701-706.
- Szkiel A., The importanceof leadership in ISO 22000:2018 compliant food safety management systems, Scientyfic Journal of Gdynia Maritime University, 2023, 126, s. 45-60.
- Szkiel A., Ocena skuteczności procesu audytów wewnętrznych z wykorzystaniem metody ABCD Suzuki, Problemy Jakości, 2023, 1, s. 9-18.
2022
- Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., System RASFF jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności na przykładzie herbaty, kawy i Yerba Mate, Management and Quality - Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s.104-125.
- Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Przegląd zarządzania jako metoda doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie uczelni, Management in commodity sceiene- theoretical and practical aspects, 2022, vol. 1, s. 29-48.
- Szkiel A., Zarządzanie ryzykiem związanym z auditami wewnętrznymi systemu zarządzania jakością, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, vol. 1, monografia z serii: The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy, 2022, s. 93-113.
- Szkiel A., Burczyk K., Ocena wiedzy konsumentów na temat bezpieczeństwa naczyń kuchennych i stołowych, Management and Quality - Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s. 312-325.
- Kłopotek N., Szkiel A., Dmowski P., Audit systemu zarządzania jakością jako narzędzie doskonalenia zarządzania uczelnią, Współczesne trendy w zarządzaniu, 2022, s. 71-84.
2021
- Kłopotek N., Dmowski P., Szkiel A., Directions of using the Kano Model to improve the quality of products and services , Current Trends in Quality Science- consumer behavior, logistic, product management, 2021, s. 418-432.
- Szkiel A., Food safety management system as a tool reducing the risk related to the activity of an organization in the food chain, Current Trends in Quality Science- consumer behavior, logistic, product management, 2021, s. 333-350.
2020
- Szkiel A., Analiza kontekstu organizacji jako nowy element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, Strategie zarządzania przedsiębiorstwem i środowiskiem naturalnym, 1145, 2020, str. 27-41.
- Szkiel A., Wykorzystanie normy ISO 14063 w procesie komunikacji w organizacjach łańcucha żywnościowego, Organizacyjne, procesowe i technologiczne generatory wartości organizacji, 2020, str. 301-318.
- Szkiel A., Samoocena kontekstu organizacji w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, Wyzwania dla organizacji i gospodarek w XXI wieku, Studia i Monografie nr 112, 2020, str. 229-241.
- Szkiel A., Zakresy oceny systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z normą PN- EN ISO 14001:2015, Wybrane obszary zarządzania organizacjami, 2020, str. 111-118.
2019
-
Szkiel A., Postrzeganie przez studentów funkcji pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce - jakość wobec wymagań współczesnego rynku, 2019, s.206-214.
2018
- Szkiel A., Komunikacja jako narzędzie kształtowania relacji z dostawcami w systemie zarządzania środowiskowego, Marketing i Zarządzanie, 2018, 3 (53), s. 173-188.
- Szkiel A., Audit wewnętrzny jako narzędzie doskonalenia systemu zarządzania jakością na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, Ekonomiczne Problemy Usług, 2018, 1 (130), s. 203-215.
- Szkiel A., Ocena wiedzy konsumentów dotyczącej oświadczeń żywieniowych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 2018, 357, s. 196-206.
- Szkiel A., Samoocena zarządzania ryzykiem w systemach zarządzania jakością, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno - Społecznej w Ostrołęce, 2018, 2 (29), s. 88-103.
2017
- Szkiel A., Implications of liberalizing the ISO 9001:2015 standard requirements concerning documenting the quality management system, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2017(27), 2017, s. 24-40
- Szkiel A., integracja zarządzania ryzykiem w ramach systemu zarządzania jakością i kontroli zarządczej w akademii morskiej w gdyni, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 3/2017(26), 2017, s. 243-262
- Szkiel A., Ocena zachowań studentów w trakcie zakupów żywności w aspekcie jej bezpieczeństwa, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(4), 2017, s. 361-366.
- Szkiel A., Walkusz E., Ewaluation of customer awareness of parabens used in cosmetics, Towaroznawcze Problemy Jakości – Polish Journal of commodity Science, 3(52), 2017, s. 114 – 126
- Szkiel A., Wykorzystanie normy ISO 10015 w doskonaleniu kompetencji personelu w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, Marketing i Zarządzanie, nr 2(48), 2017, s. 311 – 321
2016
- Szkiel A., Narzędzia oceny systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu według standardu IFS Logistics, Logistyka, nr 1/2016, s. 405 – 411
- Szkiel A., Elward E., Ocena świadomości konsumentów dotyczącej bezpieczeństwa zabawek, [w:] R. Zielinski, J. Żuchowski (red.), Quality assessment of selected industrial products. Ocena jakości wybranych wyrobów przemysłowych, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom 2016, s. 11 – 18
- Szkiel A., Analiza wymagań dotyczących zarzadzania ryzykiem zawartych w normie ISO 9001:2015, Marketing i Rynek, nr 7/2016, s. 889 – 903
- Szkiel A., Klasyfikacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, nr 3, s. 641 – 647
- Szkiel A., Orientacja na klienta w wymaganiach normy ISO 9001:2015, Marketing i Zarządzanie, nr 3(44), 2016, s. 83 – 93
- Szkiel A., Tuligowska E., Evaluation of customer awareness of melamine dishware safety, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Joint Proceedings, nr 94/2016, s. 73 – 80
- Szkiel A., Orientacja na klienta w wymaganiach standardów IFS Logistic oraz BRC Storage and Distribution, [w:] E. Skrzypek, Związki pomiędzy jakością i logistyką w społeczeństwie sieciowym, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2016, s. 31 – 40
- Szkiel A., Przegląd zarządzania oraz audit wewnętrzny jako narzędzia oceny systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu według normy BRC Storage and Distribution, [w:] E. Skrzypek, A. Piasecka, A. Kowalska (red.), Uwarunkowania jakości usług w społeczeństwie sieciowym, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2016, s. 55 – 68
- Szkiel A., Identyfikacja wymagań stawianych pracodawcy z wykorzystaniem modelu Kano, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2016(23), 2016, s. 413 – 424
- Szkiel A., Ocena spełnienia wymagań dotyczących odpowiedzialności kierownictwa w systemach zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, nr 4/2016(23), s. 12 – 124
- Szkiel A., Doskonalenie procesu zarządzania reklamacjami w systemie zarządzania jakością, [w:] E. Mazur – Wierzbicka (red.), Zarządzanie procesami w teorii i praktyce, Seria „Zarządzanie procesami w teorii i praktyce”, Zeszyt nr 6, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin 2016, s. 83 – 97
2015
- Szkiel A., Analiza ryzyka związanego z auditami wewnętrznymi systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 19011:2011, Problemy Jakości, nr XLVII (4), 2015, s. 18 – 23
- Szkiel A., Samoocena jako metoda oceny funkcjonowania kontroli zarządczej na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 864, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia Nr 76, Efekty funkcjonowania audytu wewn ętrznego i kontroli zarządczej tom 2,Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Tom II, Szczecin 2015, s. 241 – 256
- Szkiel A., Wykorzystanie zasad zarządzania ryzykiem według normy ISO 31000:2012 w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] P. Kafel, T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Osiągnięcia i wyzwania, Katedra Zarządzania Jakością, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015, s. 169 – 190
- Szkiel A., Znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – narzędzia orientacji na klienta w łańcuchu dostaw produktów spożywczych, Logistyka, nr 6/2015, s. 1328 – 1337
2014
- Szkiel A., Gut M., Wykorzystanie modelu Kano do klasyfikacji wymagań stawianych przez studentów usłudze kształcenia [w:] Łebkowski P. (red.) Zarządzanie przedsiębiorstwem – teoria i praktyka, Wydawnictwa AGH, Kraków 2014, s. 565 – 578
- Szkiel A., Komunikacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] E. Skrzypek (red.), Zasoby ludzkie a sukces organizacji w nowej gospodarce, UMCS, Lublin 2014, s. 143 – 156
- Szkiel A., Jendza D., Doskonalenie procesów monitorowania i pomiarów przez jednostki inspekcyjne nadzorujące bezpieczeństwo żywności, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Nr 86/2014, s. 283 – 294
- Szkiel A., Integracja systemu zarządzania jakością oraz kontroli zarządczej w Akademii Morskiej w Gdyni, [w:] M. Pluta – Olearnik, S. Wrona (red.), Usługi 2014 – Wybrane uwarunkowania rozwoju usług, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Nr 354, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014, s. 259 – 270
- Szkiel A., System zarządzania środowiskowego jako narzędzie doskonalenia efektów działalności środowiskowej przedsiębiorstw transportu drogowego, Logistyka, Nr 6/2014, s. 13018 – 13031
2013
- Szkiel A., Wykorzystanie samooceny do zarządzania zasobami ludzkimi w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, [w:] J. Brzóska, J. Pyka (red.), Nowoczesność przemysłu i usług w warunkach kryzysu i nowych wyzwań, TNOiK, Katowice 2013, s. 568 – 577
- Szkiel A., Projektowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z wykorzystaniem zasad zarządzania jakością, [w:] L. Kowalczyk, F. Mroczko (red.), Prace Naukowe Wałbrzyskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości – Inżynieria innowacji. Zarządzanie operacyjne w teorii i praktyce organizacji biznesowych, publicznych i pozarządowych, Wyd. WWWSZiP w Wałbrzychu, t. 25, Nr (5)/2013, s. 385 – 406
- Szkiel A., Wykorzystanie modeli doskonałości organizacji do wdrażania w organizacjach TQM, [w:] J. Łopatowska, G. Zieliński (red.), Zarządzanie operacyjne w teorii i praktyce – uwarunkowania jakościowe, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2013, s. 15 – 27
- Szkiel A., Doskonalenie zasobów w dojrzałym systemie zarządzania jakością, [w:] E. Skrzypek (red.), Dojrzałość organizacji – aspekty jakościowe, Wyd. UMCS w Lublinie, Lublin 2013, s. 167 – 181
- Jendza D., Szkiel A., Samoocena jednostek inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności w ujęciu Modelu CAF i ISO 17020 – podobieństwa i różnice, [w:] H. Czubasiewicz, Z. Mokwa, P. Walentynowicz (red.) Uwarunkowania sukcesu organizacji, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2013, s. 436 – 450
- Szkiel A., Use of the PN-EN ISO 9004:2010 standard for improvement of competitiveness of the food industry enteprises, Foundations of Management, vol. 5, no 1, 2013, s. 69 – 81
2012
- Przybyłowski P., Szkiel A., Wierzowiecka J., Udział laboratoriów zakładowych w doskonaleniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2006, [w:] T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia, usługi i żywność, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2012, s. 411 – 427
- Szkiel A., Zakresy oceny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006, [w:] T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia, usługi i żywność, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2012, s. 428 – 445
- Szkiel A., Znaczenie struktury organizacyjnej w procesie doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2006, Zarządzanie i Finanse (Journal of Management and Finance), rok 10, nr 3, część 2, Gdańsk 2012, s. 33 – 47
- Szkiel A., Znaczenie funkcji zarządzania jakością w procesie doskonalenia systemu zarządzania jakością, [w:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Quality mangement of selected products and processes – Zarządzanie jakością wybranych produktów i procesów, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PiB, Radom 2012, s. 219 – 232
- Szkiel A., Ocena spełnienia wymagań dotyczących nadzoru nad krytycznymi punktami kontroli przez przedsiębiorstwa należące do łańcucha żywnościowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, s. 349 – 353
2011
- Szkiel A., Improvement of the quality management system as a type of organisational change, [w:] E. Skrzypek (ed.), Improvement organizations knowledge society, Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2011, s. 247 – 263
- Szkiel A., Wykorzystanie modelu Kano do klasyfikacji wymagań stawianych usługom certyfikacyjnym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, nr 22, Szczecin 2011, s. 197 – 205
2010
- Szkiel A., Kierunki doskonalenia auditów wewnętrznych systemów zarządzania jakością oraz zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym, [w:] Doskonalenie produktu i przedsiębiorstwa na tle problemów towaroznawczych, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, nr 2/2, Gdańsk 2010, s. 159 – 169
- Szkiel A., Wykorzystanie technik i narzędzi doskonalenia systemów zarządzania jakością przez organizacje w łańcuchu żywnościowym, [w:] T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010, s. 496 – 515
- Szkiel A., Kierunki doskonalenia procesów monitorowania i pomiarów w systemach zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym, [w:] J. Żuchowski (red.), Zarządzanie jakością wybranych procesów (modelowanie – doskonalenie – metody – bezpieczeństwo – satysfakcja), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom 2010, s. 62 – 74
- Szkiel A., Funkcje przeglądu zarządzania w doskonaleniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i funkcjonowania organizacji w łańcuchu żywnościowym, [w:] M. Chrabkowski (red.), Bezpieczeństwo 2, Zeszyty Naukowe WSAiB im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Gdyni, nr 15, Wyd. WSAiB, Gdynia 2010, s. 74 – 91
Podmiot udostępniający:
Katedra ZJ
Wytworzył informację:
AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 29.08.2024