prof. dr hab. Maria Śmiechowska

 

 

2023

  • Karwowska K., Kozłowska-Tylingo K., Skotnicka M., Śmiechowska M., Theogallin-to-Gallic-Acid Ratio as a Potential Biomarker of Pu-Ehr Teas, Foods, 2023, 12, 2453. 
  • Newerli-Guz J., Śmiechowska M., Drzewiecka A., Tylingo R., Bioactive Ingredients with Health-Promoting Properties of Strawberry Fruit ( Fragaria x ananassa Duchesne), Molecues, 2023, 28, 2711.

2022

  • Śmiechowska M., Saliny jako źródło wiedzy o soli morskiej i atrakcja turystyczna, Nowe trendy w pracy przewodnickiej, 2022, s. 78-87.
  • Śmiechowska M., Dziedziak A., Examination of the autenticity of selected dark chocolates, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2022, 124, s. 57-67.
  • Śmiechowska M., Newerli-Guz J., Jakość i zapewnienie bezpieczeństwa przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper Nigrum L., Management and Quality- Zarządzanie i Jakość, 2022, 4, 2, s. 347-358.
  • Newerli- Guz J., Śmiechowska M., Health Benefits and Risks of Consuming Spices on the Example of Black Pepper and Cinnamon, Foods, 2022, 11, 2746.

2021

  • Śmiechowska M., Drozd M., Zawartość soli w mieszankach przyprawowych wybranych producentów na polskim rynku, Nauki inżynierskie i technologie, 2021, 37.
  • Śmiechowska M., Ruszkowska M., Effect of storage on the quality parameters of sea salt, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 133-146.
  • Śmiechowska M., Przyprawy jako kulinarne pamiątki destynacji turystycznych, Determinanty jakości pracy przewodnickiej, 2021, s. 83-97.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Skowierzak L., Edible Flowers' Antioxidant Properties and Polyphenols Content Reflect Their Applicability for Household and Craft Tincture Production, Applied Sciences, 2021, 11, 10095. 
  • Śmiechowska M., Ruszkowska M., Olender O., Selected Quality Characteristics of Sea Salt Important During Transport and Storage,TransNav the International Journal on Marine Navigation and Safety of Sea Transportation, 2021, 15, 3, s. 659-665.
  • Śmiechowska M., Newerli-Guz J., Skotnicka M., Spices and Seasoning Mixes in European Union- Innovations and Ensuring Safety, Foods, 2021, 10, 2289.

2020

  • Śmiechowska M., Żeglarska I., Stone cell content in cocoa powder as an indicator of its quality. Preliminary studies, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2020, 4(65), s. 83-90.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Dziedziech M., Media społecznościowe jako forma komunikacji marketingowej na przykładzie wybranych marek herbaty i herbatek, Nowoczesna komunikacja na globalnym rynku, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 2020, s. 13-24.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Olszewski R., Wpływ wybranych defektów palenia kawy na jakość sensoryczną naparów, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2020.
  • Śmiechowska M., Newerli- Guz J., Innowacje a zapewnienie bezpieczeństwa przypraw i mieszanek przyprawowych, Wpływ wybranych defektów palenia kawy na jakość sensoryczną naparów, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2020.

2019

  • Dmowski P., Śmiechowska M., Kasper M., Wpływ dodatku kawy i herbaty na atrakcyjność sensoryczną piwa rzemieślniczego ciemnego, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2019, s. 52-62.
  • Śmiechowska M., Zagrożenia ekologiczne systemów przybrzeżnych a jakość żywności pochodzenia mosrkiego , Rola Towaroznawstwa w Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju, 2019, s.55-61.
  • Śmiechowska M., Kłobukowski F., Determination of factors influencing the supply of cocoa beans, Intercathedra, 3(40), 2019, s. 297-306.
  • Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M., Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, 2019 (XXXIV),1, s. 180-191.
  • Matyjaszczyk E., Śmiechowska M., Edible flowers. Benefits and risks pertaining to their consumption, Trends in Food Science & Technology, 2019 (91), s. 670-674.

2018

  • Śmiechowska M., Muzyka M., Postępowanie reklamacyjne w zakresie rękojmi i gwarancji, Studia Oeconomica Posnaniensia, 2018, 6, 12, s.55-72.
  • ​Śmiechowska M., Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2018 (1), s. 43-49.
  • Witt P., Śmiechowska M.,  Ocena właściwości przeciwutleniajacych napojów fermentowanych typu perry, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2018, 494, s. 219-226.
  • Śmiechowska M., Zagrożenia ekologiczne systemów przybrzeżnych w kontekście pozyskiwania i zapewnienia jakości soli morskiej. Przegląd badań, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2018, 63 (3), s. 118-122.
  • Witt P., Śmiechowska M.: .The assessment of the sensory quality of the eggs from organic and conventional production, Towaroznawcze problemy jakości. Polish Journal of Commodity Science, 2018, 1, 51-57.
  • Jakubowski M., Śmiechowska M.: .Quality characterization of Kambucha-newfangled fermented tea beverage, Towaroznawcze problemy jakości. Polish Journal of Commodity Science, 2018, 1, 66-75.

 

2017

  • Skotnicka M., Kłobukowski F., Śmiechowska M., Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland, Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy rolnictwa światowego,2017, 4, s.280-291 
  • Śmiechowska M., Witt P., Ocena zawartości kwasu szczawiowego jako składnika antyodżywczego w cydrach, Bromatologia i chemia toksykologiczna, L, 3, 2017, s.221-226.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Ossowska K.: Zmiany zachowań konsumentów na trójmiejskim rynku kawy. Marketing i Zarządzanie, 2017, 3 (42), 31-42.
  • Karwowska K., Śmiechowska M.: Dietary suplements containing tea and commodity aspect. Towaroznawcze problemy jakości. Polish Journal of Commodity Science, 2017, 3, 34-44.
  • Śmiechowska M., Witt P.: The assessment of the sensory quality of the sauerkraut from organic and conventional farming. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2017, Vol. 62 (4), 168-172.
  • Śmiechowska M., Kłobukowski F.:  Bezpieczeństwo informacyjne – nowe kryterium jakości w komunikacji rynkowej z konsumentem. Handel wewnętrzny, 2016, 366(1), 329-339.

 

2016

  • Witt P.W., Śmiechowska M., Kłobukowski F.: The presence of oxalates in the cocoa powder from organic and conventional plantations. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2016, Vol. 61 (4), 218-222.
  • Skotnicka M., Śmiechowska M.: The possibility of using contemporary sources of dietary fiber in designing innovative food regulating the satiety level. Towaroznawcze problemy jakości. Polish Journal of Commodity Science, 2016, 3, 65-75
  • Drzewiecka A., Śmiechowska M.: System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych na przykładzie truskawki kaszubskiej. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, Tom XVIII, Zeszyt 3, 41-46.
  • Kłobukowski F., Śmiechowska M.: Ocena barwy odtłuszczonych i nieodtłuszczonych proszków kakaowych : badania wstępne. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2016, 93, 134-140.
  • Śmiechowska M.: Marnotrawstwo żywności a zrównoważona konsumpcja w gospodarstwach domowych. Próba oszacowania marnotrawstwa pieczywa. Handel wewnętrzny, 2016, 360(1), 151-159.
  • Śmiechowska M., Kłobukowski F.: Food quality and safety assurance in terms of loss and waste limitation. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2016, 2(40), 443-450.
  • Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M.: Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy. Szkice humanistyczne, 2016, Nr 4, vol. 16, 155-166.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Magulska A.: Działanie rzecznika konsumentów na przykładzie miasta powiatowego w województwie pomorskim. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 2016, 4(45), 115-123.
  • Kula S., Śmiechowska M.: The assessment of fish consumption  by university students  of different academic profiles. Nauki inżynierskie i technologie. Engineering sciences and technologies, 2016, 2 (21), 28-37.
  • Kłobukowski F., Śmiechowska M., Skotnicka M.: Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne. W: Żywienie a środowisko, pod. red. nauk.  M. Podgórskiej, Wyd. Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, Gdańsk 2016, str. 7-19.

 

2015

  • Śmiechowska M.: Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2015, 45, 89-97.
  • Dmowski P., Śmiechowska M.: Zachowania polskich i angielskich konsumentów na rynku herbaty. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 865. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu nr 38, 2015, 219-228.
  • Śmiechowska M.: Wpływ palenia tytoniu na wybór sposobu żywienia i zachowania żywieniowe : badania wstępne. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, t. 21, nr 1, 107-111.
  • Witt P.W., Śmiechowska M.: Technological and commodity science related aspects of cider production.  Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2015, 89, 53-61.
  • Dmowski P., Karwowska K., Śmiechowska M.: Sensory characterization of pu-erh tea beverages. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2015, 89, 5-14.
  • Śmiechowska M., Kłobukowski F.: Quality assurance of food versus limiting food loss and waste. Zarządzanie i Finanse, 2015, vol.13, no 2, 93-103.
  • Śmiechowska M.: Próba określenia przyczyn marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych na przykładzie pieczywa. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, Tom XVII, Zeszyt 2, 237-241.
  • Witt P.W., Śmiechowska M.: Consumer rating of the hen eggs from organic and conventional farming. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2015, Vol. 60 (4), 186-189.
  • Śmiechowska M.: Akceptacja i wybór produktów spożywczych o smaku miętowym. Badania wstępne. Handel wewnętrzny, 2015, 355(2), 397-407.
  • Kłobukowski F., Śmiechowska M., Skotnicka M.: Aspekty jakości żywności przy outsourcowanej usłudze żywieniowej. W: Bezpieczeństwo zdrowotne : ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu : szanse i zagrożenia. Pod red. nauk. H. Marek, A. Zduniak, Wyd. Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu, Poznań 2015, str. 159-170.
  • Witt P.W., Śmiechowska M.: Analiza jakościowa cydrów jabłkowych dostępnych na rynku Trójmiasta. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Pod red. nauk. J. Stadnik, I. Jackowskiej, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2015, str. 339-348.
  • Śmiechowska M.: Alternative Forms of Consumption – An Attempt to Counteract Against Food Waste. 13th Current Trends in Commodity Science, Poznań 2015, In: Current trends in Commodity Science: New Trends in Food Quality, Packaging and Consumer Behavior, pod red. K. Juś, J. Jasnowska-Małecka, O. Bińczak, Poznań University of Economics, Faculty of Commodity Science, str. 177-190.

 

2014

  • Śmiechowska M., Jurasz M.: Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych. Probl. Hig. Epidemiol., 2014, 95(2), 429-432.
  • Śmiechowska M.: Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych. Szkice Humanistyczne, 2014,  t. XIV nr4 (vol. 36), 367-383.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Sagan E.: Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniających. ŻYWNOŚĆ. Nauka.Technologia.Jakość, 2014, 5 (96), 206-216.
  • Śmiechowska M., Podgórniak P.: The assessment of the quality of eggs from battery caged hens and organic eggs. Towaroznawcze problemy jakości (Polish Journal of Commodity Science), 2014, 2 (39), 85-98.
  • Śmiechowska M., Kaczmarczyk A.: Mieszanki przyprawowe – ukryte źródło soli. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014, 95(1), 128-130.
  • Śmiechowska M., Klimas D.: The comparison of composition and the assessment of correct labelling of organic and conventional muesli cereals. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2014, Vol. 59 (4), 98-102.
  • Śmiechowska M., Dmowski P.: Barwa jako element marketingu sensorycznego i ważny czynnik wyboru produktu. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 825, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu Nr 36, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Szczecin 2014, 343-359.
  • Śmiechowska M.: System identyfikowalności w zapewnieniu tożsamości i bezpieczeństwa żywności. Ann. Acad. Med. Gedan., 2014, 44, 125-132.
  • Śmiechowska M.: Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, Tom XVI, Zeszyt 3, 282-287.
  • Śmiechowska M.: Zapewnienie autentyczności żywności tradycyjnej i regionalnej. Marketing i rynek, 2014, 6, 742-756.
  • Śmiechowska M., Drzewiecka A.: Tiocjaniany w żywności. Gorczyca biała jako ich źródło. W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego. Pod red. nauk. J. Gromadzkiej-Ostrowskiej, SGGW Warszawa 2014, str. 63-73.
  • Śmiechowska M.: Świadomość ekologiczna a kształtowanie się nowych postaw konsumenckich. Monografia – Wybrane aspekty zarządzania jakością i środowiskiem, pod red. J. Żuchowskiego, R. Zielińskiego, Uniwersytet Technologiczno - Humanistyczny im. Kazimierza Puławskiego w Radomiu, Radom, 2014, str. 62-72.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Wilczewska M.: Określenie tożsamości kawy za pomocą oznaczenia zawartości kofeiny. Monografia - Wybrane determinanty jakości żywności, pod red. J. Żuchowskiego, R. Zielińskiego, Uniwersytet Technologiczno - Humanistyczny im. Kazimierza Puławskiego w Radomiu, Radom, 2014, str. 138-147.

 

2013

  • Śmiechowska M.: Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów. Akademia Morska w Gdyni, Gdynia 2013 (ISBN 978-83-7421-201-4).
  • Śmiechowska M.: Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności. Ann. Acad. Med. Gedan., 2013, 43, 175-181.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Zelmańska M.: Jakość jako czynnik budujący przewagę konkurencyjną na rynku usług kurierskich. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 776, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu Nr 31, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu, Szczecińskiego, Szczecin 2013, 167-180.
  • Śmiechowska M., Podgórniak P.: Badanie i ocena wybranych parametrów jakościowych ekologicznych jaj kurzych dostępnych na rynku Trójmiasta. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2013, Vol. 58 (4), 186-189.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Tesmar A.: Właściwości przeciwutleniające herbaty jako czynnik kształtujący wartość zdrowotną. Probl. Hig. Epidemiol., 2013, 94(2), 309-312.
  • Newerli-Guz J., Śmiechowska M.: Rozwój produkcji ekologicznej w województwie pomorskim a ochrona środowiska wiejskiego. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2013, Vol. 58 (4), 81-85.
  • Dmowski P., Śmiechowska M., Dumitrescu M.: Compersion of the antioxidant properties of black tea infusions from different areas of origin. In: Current Trends in Commodity Science, Food Bioactive Compounds, Poznań 2013, Wyd. Poznań University of Economics, Faculty of Commodity Science, str. 73-83.
  • Skotnicka M., Śmiechowska M.: Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych. W: Zdrowie w kosmetologii i dietetyce : aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe. Wyd. Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, Poznań 2013.

 

2012

  • Śmiechowska M.: Znakowanie produktów żywnościowych. Ann. Acad. Med. Gedan. 2012, 42, 65–73.
  • Śmiechowska M.: Selected aspects of the quality of life of the elderly. Zesz. Nauk. AM Gdynia, Joint Proc., 2012, nr 74, 42-49.
  • Śmiechowska M.: Żywność, żywienie a zdrowie i jakość życia seniorów. Szkice Humanistyczne, 2012, tom XII, nr 3 (vol.29), 35-46.
  • Śmiechowska M., Dmowski P.: Postrzeganie przez konsumentów postępowania reklamacyjnego. Zesz. Nauk. Uniw. Szcz. 2012, nr 711, Probl. Zarządz. Finans. Market., nr 25, 133-146.
  • Śmiechowska M., Kłobukowski F.: Determination of total polyphenols  content and antioxidant properties of cocoa powder. Towarozn. Probl. Jak. (Pol. J. Comm. Sci.), 2012, 1(30), 91-100.
  • Śmiechowska M., Pawlaczyk E.: Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych. Bromat. Chem. Toksykol., 2012, XLV, 3, 519-524.
  • Śmiechowska M., Wawszczak S., Sterczyński R.: Próba identyfikacji czynników wpływających na preferencje młodych kobiet wobec piw ciemnych produkowanych metodą tradycyjną. ŻYWNOŚĆ. Nauk. Technol. Jak., 2012, 1(80), 196-205.
  • Dmowski P., Śmiechowska M.: Aktywność antyoksydacyjna i ogólna zawartość polifenoli w naparach herbaty Pu-erh i yerba mate. Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom 2012, str. 153-165.
  • Śmiechowska M., Szemiako D.: Nowe trendy w znakowaniu produktów żywnościowych. Rola innowacyjności w kształtowaniu jakości, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom 2012, str. 70-81.

 

2011

  • Śmiechowska M., Wawszczak S.: Beer – selected nutritional aspects. Joint Proc., 2011, 24, 78-83.
  • Śmiechowska M., Wawszczak S.: Zachowania młodych konsumentów na rynku piwa tradycyjnego – wybrane rodzaje piwa tradycyjnego w ocenie organoleptycznej młodych konsumentów. Zesz. Nauk. UE w Poznaniu, 2011, 206, 148-154.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Karwowska K.: Wpływ czasu parzenia na zawartość wybranych składników bioaktywnych w herbatach Pu-Erh. Zesz. Nauk. UE w Poznaniu, 2011, 205, 52-59.
  • Śmiechowska M., Newerli-Guz J., Wawszczak S.: Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej piw popularnych i tradycyjnych. Probl. Hig. Epidemiol., 2011, 92(4), 980-982.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Deja B.: Wpływ warunków zaparzania oraz wybranych parametrów barwy herbaty. Zesz. Nauk. AM w Gdyni, 2011, 68, 5-12.
  • Śmiechowska M., Wawszczak S.: Etykieta jako element wizerunku marki i produktu. Towarozn. Probl. Jak. (Pol. J. Comm. Sci.), 2011, 2(27), 9-19.
  • Śmiechowska M., Florek A.: Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2011, 56(4), 152-156.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Prystupa A.: Aktywność antyoksydacyjna wybranych naparów Ilex Paraguariensis dostępnych na rynku Trójmiasta. Bromat. Chem. Toksykol., 2011, XLIV, 3, 620-624.  
  • Śmiechowska M., Cugowska M.: Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej. Bromat. Chem. Toksykol., 2011, XLIV, 3, 298-304.
  • Śmiechowska M., Wawszczak S.: Kolor jako element ukrytej teorii wyrobów. Zesz. Nauk. U. Szcz., 2011, nr 662. Ekon. Probl. Usług, nr 74, 471-482.
  • Śmiechowska M., Dmowski P. Szemiako D.: Znaczenie marki produktu i jej wpływ na wybór herbaty przez konsumentów. Zesz. Nauk. U. Szcz., nr 660. Ekon. Probl. Usług, 2011, 72, 155-167.
  • Śmiechowska M.: Konsumpcja produktów ekologicznych – snobizm czy świadomy wybór? Zesz. Nauk. U. Szcz., 2011, nr 694, Probl. Zarządz. Finans. Market., 2011, 22, 477-488.

 

2010

  • Śmiechowska M.: Rolnictwo ekologiczne w Polsce – stan obecny i perspektywy rozwoju. Prace i Materiały Wydz. Zarządzania UG „Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym”, 2010, 2/1, 285-295.
  • Śmiechowska M., Dmowski P.: Influence of bioactive compounds in tea on its sensory properties. Zesz. Nauk. UE w Poznaniu, 2010, 158, 15-23.
  • Śmiechowska M.: Internet w handlu żywnością. Zesz. Nauk. U. Szcz., 2010, nr 595. Ekon. Probl. Usług, 2010, nr 55, 599-609.
  • Śmiechowska M.: Zagrożenie żywności i środowiska dioksynami i akrylamidem w świadomości ekologicznej społeczeństwa województwa pomorskiego. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2010, 55(4), 150-157.
  • Śmiechowska M., Wawszczak S.: Etykieta jako element wizualizacji marki. Zesz. Nauk. UE w Poznaniu, 2010, 154, 120-127.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., Platta A.: Zachowanie trójmiejskich konsumentów na rynku kawy. Zesz. Nauk. UE w Poznaniu, 2010, 154, 184-191.
  • Śmiechowska M.,  Dmowski P.: Influence of selected factors on the content of tannins in tea extracts. In: "Tannies: Types, Foods Containing, and Nutrition", editor: G. K. Petridis, Nova Science Publishers, Inc., New York 2010, str. 281-296.
  • Śmiechowska M.: The content of cadmium in the selected spices and herbs grown by organic method and in allotments, an attempt of using dill (Anethum graveolens) and peppermint (Mentha piperita) as environment purity biomarkers. "The impact of organic production methods on the vegetable product quality" - edited by Ewa Rembiałkowska, Agencja Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk, Warsaw 2010, str. 97-107.
  • Śmiechowska M.,  Dmowski P., Wrońska B.:  Konsumencka ocena naparów kawy w kontekście pomiarów barwy w systemie L*a*b. W: „Wybrane problemy oceny jakości żywności” pod red. J. Żuchowskiego i R. Zielińskiego, Wyd. Nauk. Instytutu Technologii Eksploatacji PIB,  Radom 2010, str. 179-187. 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

P.Witt
01.02.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 01.09.2023