Usługi Żywieniowe i Dietetyka

Kierunek: 

Inżynieria Jakości

Tryb: 

Stacjonarne
Niestacjonarne

Rodzaj: 

I stopnia

 

KORZYŚCI DLA STUDENTA

Studia na tej specjalności pozwolą Ci zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne w zakresie:

  • kształtowania jakości żywności oraz projektowania innowacyjnych produktów spożywczych wychodzących naprzeciw potrzebom współczesnego konsumenta,
  • zasad żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju biologicznego i społecznego,
  • bezpieczeństwa żywności i żywienia,
  • edukacji żywieniowej ukierunkowanej na utrzymanie jakości życia,
  • podstaw oceny i planowania żywienia człowieka,
  • analizowania zachowań konsumentów,
  • pozycjonowania produktów i usług na rynku,
  • organizacji usług żywieniowych o różnym charakterze,
  • technologii produktów spożywczych i potraw z wykorzystaniem zaplecza technicznego, dedykowanego gastronomii,
  • weryfikacji trendów w żywieniu i usługach żywieniowych,
  • uwarunkowań prawnych dotyczących systemów żywnościowych,
  • planowania i wdrażania systemów zarządzania jakością,
  • zasad ochrony konsumenta,
  • pobudzania kreatywności wobec tworzenia nowych form usług i produktów,
  • koncepcji zrównoważonego rozwoju gospodarki w ewolucji żywienia człowieka.

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

Po ukończeniu studiów możesz podjąć pracę na stanowiskach niższego i średniego szczebla menedżerskiego w:

  • korporacjach zawierających w swoim portfolio produkty żywnościowe,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności,
  • korporacjach consultingowych skupiających się na analizie rynku żywnościowego i potrzeb konsumentów odnośnie nowej żywności,
  • doradztwie gastronomicznym zajmującym się holistycznym projektowaniem zarówno charakteru, jak i oferty lokalu,
  • pionach świadczących usługi gastronomiczne w międzynarodowych sieciach hoteli i restauracji lub innych wymagających obiektach żywienia zbiorowego,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych w działach kontroli i oceny żywienia w placówkach,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych w działach promocji zdrowego żywienia,
  • ramach własnej działalności gospodarczej zorientowanej na świadczenie usług żywieniowych, zgodnie z trendami i rosnącą świadomością znaczenia prozdrowotnego żywienia konsumenta.

Zapraszamy! Nie zwlekaj!
Liczba miejsc jest ograniczona!

Termin rekrutacji: 

VI-IX
Wprowadzenie:
M.Schmidt 06.03.2023
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt 02.06.2023