Usługi Żywieniowe i Dietetyka
Kierunek:
Inżynieria Jakości
Tryb:
Stacjonarne
Niestacjonarne
Rodzaj:
I stopnia
KORZYŚCI DLA STUDENTA
Studia na tej specjalności pozwolą Ci zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne w zakresie:
- kształtowania jakości żywności oraz projektowania innowacyjnych produktów spożywczych wychodzących naprzeciw potrzebom współczesnego konsumenta,
- zasad żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju biologicznego i społecznego,
- bezpieczeństwa żywności i żywienia,
- edukacji żywieniowej ukierunkowanej na utrzymanie jakości życia,
- podstaw oceny i planowania żywienia człowieka,
- analizowania zachowań konsumentów,
- pozycjonowania produktów i usług na rynku,
- organizacji usług żywieniowych o różnym charakterze,
- technologii produktów spożywczych i potraw z wykorzystaniem zaplecza technicznego, dedykowanego gastronomii,
- weryfikacji trendów w żywieniu i usługach żywieniowych,
- uwarunkowań prawnych dotyczących systemów żywnościowych,
- planowania i wdrażania systemów zarządzania jakością,
- zasad ochrony konsumenta,
- pobudzania kreatywności wobec tworzenia nowych form usług i produktów,
- koncepcji zrównoważonego rozwoju gospodarki w ewolucji żywienia człowieka.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Po ukończeniu studiów możesz podjąć pracę na stanowiskach niższego i średniego szczebla menedżerskiego w:
- korporacjach zawierających w swoim portfolio produkty żywnościowe,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności,
- korporacjach consultingowych skupiających się na analizie rynku żywnościowego i potrzeb konsumentów odnośnie nowej żywności,
- doradztwie gastronomicznym zajmującym się holistycznym projektowaniem zarówno charakteru, jak i oferty lokalu,
- pionach świadczących usługi gastronomiczne w międzynarodowych sieciach hoteli i restauracji lub innych wymagających obiektach żywienia zbiorowego,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych w działach kontroli i oceny żywienia w placówkach,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych w działach promocji zdrowego żywienia,
- ramach własnej działalności gospodarczej zorientowanej na świadczenie usług żywieniowych, zgodnie z trendami i rosnącą świadomością znaczenia prozdrowotnego żywienia konsumenta.
Zapraszamy! Nie zwlekaj!
Liczba miejsc jest ograniczona!
Termin rekrutacji:
VI-IX
Wprowadzenie:
M.Schmidt 06.03.2023
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt 02.06.2023