dr hab. inż. Aneta Ocieczek, prof. UMG

2018

  • Skotnicka M., Ocieczek A., Małgorzewicz S., Satiety value of groats in healthy women as affected by selected physicochemical parameters, International Journal of Food Properties, 21:1, s.1138-1151.
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Porównanie właściwości sorpcyjnych ziarna wybranych odmian komosy ryżowej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 25, 3(116), 2018, s.71-88.
  • Ocieczek A., Bartkowicz J., Żyłka K., Uwarunkowania postaw i zachowań konsumentów na rynku nowej żywności jako indykatory ewolucyjnych zmian rynku żywności, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX(6), 2018, s.181-188.
  • Pukszta T., Ocieczek A., Korpowska M., Content of carotenoid pigments in red bell peppers depending on the duration of frozen storage and the thawing method, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018,  3(56), s.99-108.

2017

  • Ocieczek A., Skotnicka M., Baranowska K., Sorptive properties of modified maize starch as indicators of their quality. International Agrophysics, 31 (3), 2017, s. 383-392
  • Nebel J., Ocieczek A., 2017. Porównawcza ocena stabilności przechowalniczej chleba całego i krojonego, [w:] D. Łuczycka (red.), Rolnictwo XXI wieku. Problemy i wyzwania, Wrocław 2017, Idea Knowledge Future, s. 442-452
  • Bartkowicz J., Ocieczek A., Szanse rozwoju rynku owadów jadalnych, Zeszyty Naukowe Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Społeczna w Ostrołęce, 2/2017 (5), 2017, s. 244-259
  • Skotnicka M., Ocieczek A.,. Wpływ rodzaju makaronu na poziom głodu i sytości wśród grupy kobiet, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(3), 2017, s. 281-284
  • Ocieczek A., Skotnicka M., Porównanie właściwości sorpcyjnych grzybów suszonych w kontekście ich stabilności przechowalniczej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(3), 2017, s. 296-301
  • Kłopotek K., Ocieczek A., Palka A., Wpływ temperatury przechowywania na wybrane parametry jakości olejów z orzechów, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, No. 99, 2017, s. 34-47
  • Ocieczek A., Pukszta T., Nebel J., Wpływ stopnia rozdrobnienia pieprzu czarnego na jego higroskopijność badaną z wykorzystaniem wybranych modeli sorpcji, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, No. 99, 2017, s. 20-33
  • Ocieczek A., Korpowska M., Uwarunkowania wyboru żywności funkcjonalnej w gospodarstwach domowych w województwie zachodniopomorskim, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom XIX, Zeszyt 2, 2017, s. 176-181
  • Ocieczek A., Kłoptek K., Wpływ parametrów przechowywania na dynamikę zmian liczby kwasowej i nadtlenkowej oleju rzepakowego i lnianego, Chłodnictwo: organ Naczelnej Organizacji Technicznej, 1, 2017, s. 28-34

 

2016

  • Ocieczek A., Pukszta T., Nebel J., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe pieczywa mieszanego, Chłodnictwo: organ Naczelnej Organizacji Technicznej, 12, 2016, s. 6-11
  • Pukszta T., Ocieczek A., Grygiel D.,. Ocena stabilności barwników chlorofilowych i karotenoidowych w czasie przechowywania mrożonego szpinaku, Chłodnictwo, 11, 2016, s. 4-9
  • Ocieczek A., Kłoptek K., Wpływ warunków przechowywania na higroskopijność kawy palonej, Ekologia i Technika, 2 (141), 2016, s. 99-102
  • Pukszta T., Ocieczek A., Skibińska M., Zawartość witaminy C w papryce w zależności od czasu zamrażalniczego przechowywania i metody rozmrażania, Ocena jakości żywności, Wyd. Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, 2016, s. 226-235
  • Ocieczek A., Kłoptek K., Dynamika starzenia się pieczywa pszennego z dodatkiem składników naturalnych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 93, 2016, s. 179-184
  • Skotnicka M., Ocieczek A., Wpływ dodatku błonnika witalnego na poziom sytości w jogurtach naturalnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 97 (2), 2016, s. 125-128
  • Skotnicka M., Ocieczek A., Wpływ zawartości skrobi na wartość indeksu sytości wybranych kasz, [w:] R. Zieliński, J. Żuchowski (red.) Wybrane aspekty jakości żywności, Wyd. Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, 2016, s. 65-72
  • Ocieczek A., Skotnicka M., Porównanie wpływu czerstwienia na sorpcyjność miękiszu bułki pszennej i pieczywa tostowego, [w:] R. Zieliński, J. Żuchowski (red.) Wybrane aspekty jakości żywności, Wyd. Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, 2016, s. 122-132

 

2015

  • Ocieczek A., Sepczuk J., Towaroznawczy model redukcyjny jakości chleba, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 54, 5, 2015, s. 267-268
  • Ocieczek A., Skotnicka M., Kłoptek K., Właściwości higroskopijne pyłku kwiatowego (obnóży pszczelich) jako czynnik jego bezpieczeństwa i stabilności przechowalniczej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (4), 2015, s. 821-826
  • Ocieczek A., Korzeniowska-Ginter R., Wpływ dodatku trehalozy na wybrane parametry jakości miękiszu chleba pszennego, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (45), 2015, s. 103-115
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Sorption properties of the selected food products with special nutritional purposes for infants, Towaroznawcze Problemy Jakości, 3 (44), 2015, s. 31-37
  • Ocieczek A., Kostek R., Ruszkowska M. Kinetic model of water vapour adsorption by gluten-free starch. International Agrophysics, 29 (1), 2015, s. 115-119
  • Ocieczek A., Schur J., Ocena wpływu wybranych dodatków na właściwości sorpcyjne miękiszu pieczywa pszennego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (98), 2015, s. 143-154

 

2014

  • Ocieczek A., Comparison of the sorption properties of milk powder with lactose and without lactose, Acta Agrophysica, PAN Vol.21 (4), 2014, s. 457-467
  • Skotnicka M., Ocieczek A., Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych, Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLVII Nr 3, 2014, s. 716-720
  • Ocieczek A., Skotnicka M., Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantanowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej, Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLVII Nr 3, 2014, s. 649-654
  • Ocieczek A., Kłoptek K., Wpływ stopnia rozdrobnienia i metody parzenia na ekstrahowalność cukrów z kawy palonej, Ekologia i Technika nr 2 (129), 2014, s. 59-63
  • Ocieczek A., Pukszta T., Porównanie wpływu zamrażalniczego przechowywania pieczywa pszennego zwykłego i razowego na właściwości sorpcyjne miękiszu, Chłodnictwo, vol. 4, 2014, s. 36-42

 

2013

  • Ocieczek A., Kłopotek K., Badania nad higroskopijnością kaw instantyzowanych w aspekcie ich trwałości przechowalniczej, Problemy Higieny i Epidemiologii 94(4), 2013, s. 879-882
  • Ocieczek A., Wpływ stopnia rozdrobnienia kawy palonej na jej właściwości higroskopijne, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2/2013, 52 (44), 2013, s. 78-80
  • Ocieczek A., Impact of comminution on adsorption properties of gluten-free wheat starch, Acta Agrophysica, PAN Vol.20 (1), 2013, s. 125-136

 

2012

  • Ocieczek A., Właściwości hydratacyjne jako wyróżnik jakości użytkowej mąk pszennych pasażowych, Prace Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Wyd. Akademii Morskiej w Gdyni, 2012
  • Ocieczek A., Właściwości sorpcyjne owoców liofilizowanych, [w:] R. Zieliński, J. Żuchowski (red.) Wybrane aspekty jakości żywności, Wyd. Politechniki Radomskiej, 2012, s. 52-61
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Palich P., Porównanie właściwości sorpcyjnych wybranych rodzajów skrobi, Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLV Nr 3, 2012, s. 1018-1023
  • Ocieczek A., Sorption properties of various types of commercial wheat flour. Acta Agrophysica, PAN Vol.19 (2), 2012, s. 365-377
  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Selected physic-mechanical properties of instant puddings, Milchwissenschaft-Milk Science International, vol. 67, No. 2, 2012, s. 185-188

 

2011

  • Ocieczek A., Ruszkowska M., Ocena właściwości higroskopijnych wybranych odżywek dla dzieci, Zeszyty Naukowe 196 Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 2011, s. 23-30
  • Korzeniowska-Ginter R., Ocieczek A., Sarwa K., Wykorzystanie kulinarne pomidorów i przetworów pomidorowych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom XLIV Nr 3, 2011, s. 1015-1018
  • Ocieczek. A., Ruszkowska M., Kinetics and statics of water vapour of pudding powders as their storage stability factors, Milchwissenschaft-Milk Science International, vol. 66, No. 4, 2011, s. 401-405
  • Ocieczek A., Ocena możliwości zastosowania testów przyspieszonych w prognozowaniu trwałości makaronów, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 3/2011, 50 (42), 2011, s. 59-60
  • Ocieczek A., Wpływ składu granulometrycznego i mikrostruktury powierzchni na zwilżalność kisieli instantyzowanych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 3/2011, 50 (42), 2011, s. 61-62
  • Ocieczek A., Pukszta T., Modelowanie trwałości pieczywa przechowywanego zamrażalniczo w warunkach domowych z wykorzystaniem metod sorpcyjnych, Chłodnictwo, vol. 6, 2011, s. 38-43
  • Ocieczek A., Pukszta T., Wykorzystanie metod sorpcyjnych w ocenie wpływu zamrażalniczego przechowywania chleba na świeżość miękiszu, Chłodnictwo, vol.1-2, 2011, s. 67-72

 

2010

  • Ocieczek A., Wpływ wytłaczania na wybrane parametry wyrobów makaronowych, [w:] R. Zieliński, J. Żuchowski (red.) Wybrane problemy jakości żywności, Wyd. Politechniki Radomskiej, 2010, s. 117-123
  • Ocieczek A., Podatność przechowalnicza a właściwości technologiczne mąk pszennych w ujęciu towaroznawczym, [w:] P. Palich (red.) Metody inżynierskie w zarządzaniu – monografia, Wydawnictwo Techniczno-Naukowe JAS, Gdynia 2010, s. 392-408
  • Ocieczek A., Comparing the sorptive properties of selected brands of instant coffee-a short report, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, PAN Vol.60, No. 3, 2010, s. 261-264

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

P.Witt
01.02.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 27.11.2019