prof. dr hab. inż. Piotr J. Bykowski

 

 

2021

  • Leszczuk-Piankowska A., Pawlikowski B., Bykowski P., Frankowska J., Optymalizacja procesu sterylizacji cieplnej konserw rybnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 2 (127), s. 46-54. 

2020

  • Bykowski P., Sektor produkcji żywności i napojów w krajach UE- stan aktualny i przyszłość, Przemysł Spożywczy, 74, 2, 2020, s. 8-12.
  • Bykowski P., Surowce dla przemysłu rybnego w UE- sytuacja aktualna i przyszłość, Przemysł Spożywczy, 74, 3, 2020, s. 18-21.

2018

  • Bykowski P., Rynek ryb i owoców morza w UE - surowce dla konsumpcji i przetwórstwa, Przemysł Spożywczy, 09.2018, 72, s.14-19.
  • Bykowski P., Rynek ryb i owoców morza w UE - konsumpcja i wydatki, Przemysł Spożywczy, 10.2018, 72, s. 12-17.
  • Bykowski P., Rynek ryb i owoców morza w UE - przyszłość, Przemysł Spożywczy, 11.2018, 72, s. 14-18.
2017
  • Bykowski P.J., Polskie przetwórstwo rybne w latach 1990-2015, Przemysł Spożywczy, 1, 2017, 19-22.
  • Leszczuk-Piankowska A., Bykowski P.J., Histamina w żywności pochodzenia morskiego. Ocena zagrożenia, Przemysł Spożywczy, 4, 2017, 24-26.
  • Leszczuk-Piankowska A., Bykowski P.J., Metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć) oraz cyna w żywności pochodzenia morskiego, Przemysł Spożywczy, 9, 2017, 40-43.
  • Leszczuk–Piankowska A, Bykowski P.J., Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych. Konserwy rybne, Przemysł Spożywczy, 12, 2017, 10-14.
  • Lewczuk-Piankowska A., Pawlikowski B., Bykowski P.J., Wpływ temperatury początkowej konserw rybnych i ich lokalizacji Fo uzyskiwane w procesie cieplnej sterylizacji, Żywność dla przyszłości, PAN, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław, PTTŻ, 2017, 140-147.
 
2016
  • Bykowski P.J., Certyfikacja - nowy sposób rozwiązywania problemów światowego rybołówstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 93, 2016, 94-100.
 
2015
  • Bykowski P.J., Zarys technologii przetwórstwa ryb i bezkręgowców /port./, Akademia Morska, Gdynia, 2015.
  • Bykowski P.J., Rybołówstwo 2030 według prognoz Banku Światowego, Przemysł Spożywczy, 4, 2015, 14-16.
  • Bykowski P.J., Problemy rybołówstwa światowego a certyfikacja wg. MSC, Przemysł Spożywczy, 6, 2015, 34-36.
  • Leszczuk- Piankowska A., Bykowski P.J., Pawlikowski B., Ocena skuteczności cieplnej sterylizacji konserw rybnych, Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3-4, 2015, 24-27.
  • Bubel F., Bykowski P.J. i in., Production of calcium preparation by technology of saltwater fish byproduct processing, Open Chemistry De Gruyter, 13, 2015, 37.
  • Leszczuk- Piankowska A., Pawlikowski B., Bykowski P.J., Wpływ metody załadunku konserw rybnych do koszy sterylizacyjnych na wartość sterylizacyjną Fo, /w:/ Technologiczne kształtowanie jakości żywności, Wyd. Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, 137-148.
 
2014
  • Bykowski P.J., Dobrzański Z., Chemical contamination in fish diet of Polish consumers, Przemysł Chemiczny, 30, 2014, 1763-1766.
 
2013
  • Bykowski P.J., Kłopoty w wędzarni, Wiad. Rybackie, 3-4, 2013, 13-14.
  • Bykowski P.J., Co z tym kadmem?, Wiad. Rybackie, 9-10, 2013, 23-25.
 
2012
  • Dobrzański Z., Bubel F., Chojnacka K., Bykowski P.J., Bolanowski J., Trziszka T., Fizykochemiczne właściwości twardych odpadów rybnych oraz możliwości ich wykorzystania dla celów nutraceutycznych i biomedycznych, Przemysł Chemiczny, 5, 2012, 733-737.
  • Bykowski P.J., Światowy rynek surowców rybnych, Przemysł Spożywczy, 12, 2012, 6-10.
  • Bykowski P.J., Dioksyny - nowy raport EFSA, Wiad. Rybackie, 7-8, 2012, 17.
  • Bykowski P.J., Dioksyny - opinia wybitnego eksperta, Wiad. Rybackie, 9-10, 2012, 11-13.
  • Dobrzański Z., Bykowski P.J. i wsp., Własności twardych odpadów rybnych oraz możliwości ich wykorzystania dla celów nutraceutycznych i biomedycznych. Przemysł Chemiczny, 5, 2012, 8-27.
 
2011
  • Bykowski P.J., Żywność pochodzenia morskiego - korzyści dla zdrowia konsumenta, Przemysł Spożywczy, 12, 2011, 31-33.
  • Bykowski P.J., Światowy rynek surowców rybnych, Przemysł Spożywczy, 12, 2012, 6-11.
  • Bykowski P.J., Nowa, bezpieczna szansa dla konsumentów żywności, Bezp. i Higiena Żywności, 11, 2011, 17-22.
  • Bykowski P.J., Szanse i zagrożenia polskiego i unijnego przemysłu przetwórstwa ryb, Konferencja POLFISH Gdańsk ,1.06.2011.
  • Bykowski P.J., Fish processing - opportunities and threats in Poland and EU, Konf. Litewskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Trakai 23.09.2011.
  • Bubel F., Dobrzański Z., Bykowski P.J., Patkowska-Sokoł B., Trziszka T., Acta Sci. Pol., Medicina Veterinaria, Enrichment of hen eggs with omega-3 polyunsaturated fatty acids – physiological and nutritional aspects, 10, 2011, 5-18.
  • Patent nr (11) 206353 – Koncentrat rybno - mineralny – współudział w patencie.
 
2010
  • Bykowski P.J., Żywność pochodzenia morskiego – konsumpcja a potencjalne zagrożenia, Przemysł Spożywczy 9, 2010, 34-38.
  • Bykowski P.J., Bezpieczna żywność morska. cz.1, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 6, 2010, 56-58.
  • Bykowski P.J., Bezpieczna żywność morska, cz.2, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 7- 8, 2010, 58- 59.
  • Bykowski P.J., Ryby nie tylko na Wigilię, cz.1, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 11, 2010, 50- 51.
  • Bykowski P.J., Ryby nie tylko na Wigilię, cz.2, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 12, 2010, 42- 43.
  • Bykowski P.J., Chemiczne zanieczyszczenia surowców i produktów pochodzenia morskiego – próba realistycznego spojrzenia, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3, 2010, 39-45.

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

P.Witt
01.02.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 25.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 11.10.2022