dr hab. inż. Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG

 

2023

  • Żak N., Wilczyńska A., The Importance of Testing the Quality and Authenticity of Food Products: The Example of Honey, Foods, 2023, 12, 3210.
  • Palka A., Wilczyńska A., Storage Quality Changes in Craft and Industrial Blueberry, Strawberry, Raspberry and Passion Fruit-Mango Sorbets, Foods, 2023, 12, 2733.
  • Wilczyńska A., Kukułowicz A., Lewandowska A., Effect of Packaging on Microbial Quality of Edible Flowers During Refrigerated Storage, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2023, 73(1).

2022

  • Wilczyńska A., Opara B., Behaviour of a selected group of consumers in the context of the sharing economy, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, vol. 2, monografia z serii: The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy, 2022, s. 94-107.
  • Wilczyńska A., The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy, Uniwersytet Morski w Gdyni, 2022, 178.
  • Wilczyńska A., Malinowska E., Eco-consumption as a consumer trend as understood by young consumers, Knowledge- Economy-Society, Business challenges and transformations in the digital age, 2022, s. 101-111.
  • Steinka I., Stankiewicz J., Kukułowicz A., Wilczyńska A., Influence of Tagetespatula and Viola tricolor on survival of Staphylococcus aureus ATCC 25923, Heliyon,2022,Volume 8, Issue 11,e11777 Doi:org/10.1016/j.heliyon.2022.e11777

2021

  • Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Śniegocki H., Changes in International Legal Regulations Concerning the Protection of the Marine Environment, TransNav, 2021, 15, s.893-897.
  • Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Powody certyfikowania żywności tradycyjnej i regionalnej, Ekonomia i zarządzanie w teorii i praktyce, 2021, 14, s.171-182.
  • Wilczyńska A., Kukułowicz A., Lewandowska A., Preliminary assessment of microbial quality of edible flowers, LWT- Food Science and Technology 150, 2021, 111926.
  • Engler-Jastrzębska M., Wilczyńska A., Knowledge of the Markings and Marketing Declartions for Sun Protection Products, International Journal of Marketing, Communication and New Media, 2021, s. 171-199. 

2020

  •  Natalia Żak, Aleksandra Wilczyńska, 2020, Postrzeganie miodu wzbogacanego dodatkami naturalnymi przez konsumentów i producentów    Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych. Innovations in food quality development.
  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak , 2020, The use of fluorescence spectrometry to determine the botanical origin of filtered honeys, Molecules, s. 1-17.
  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak, 2020, Wykorzystanie nowoczesnych narzędzi  marketingowych w pszczelarstwie, Rozwój usług w ujęciu lokalnym i regionalnym,  s.43-50.

2019

  • Wilczyńska A., Ocena wybranych parametrów jakości różnych rodzajów soków NFC, Konsument na rynku żywności - preferencje, opinie, trendy, 2019, s. 132-140.

  • Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Quality of traditional and regional food in consumers opinion, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, 2(59), s. 25-33.

  • Wilczyńska A., The quality of honeys with fruit extracts, Current trends in Quality Science, Quality design of Food Products, 2019, s. 138-147.

  • Wilczyńska A., Wilczyński P., Innovative Solutions in the Ports of the Baltic Sea for Development of Small Cruise Ship Tourism Heritage Products, Proceedings of the 14th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, 2019, s. 1237-1242.

  • Wilczyńska A., Newerli-Guz J., Acceptance of Innovative Food Products and the Level of Neophobia, Proceedings of the 14th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, 2019, s. 1129-1134.

  • Stenka B., Wilczyńska A., Antioxidant activity of sea buckthorn extracts, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, 1 (58), s.74-81.

2018

  • Palka A., Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Sprzedaż bezpośrednia a bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego na przykładzie praktyk w powiecie tczewskim, ŻYWNOŚĆ.Nauka.Technologia. Jakość, 2018, 25, 4 (117), s. 172-184.
  • Rybowska A., Wilczyńska A., Stereotypes as a Barrier to Introducing Innovations in Food Products, Proceedings of the 13th European conference on Innovation and Entrepreneurship, 2018, s. 688-692. 
  • Stenka B., Wilczyńska A., Akceptacja konsumencka i cechy sensoryczne wybranych przetworów z rokitnika, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 341 (46)2, s. 77-88.
  • Wilczyńska A., Żak N., Świniarska K., Ocena wybranych wyróżników jakości Karobu, Wybrane problemy jakości żywności, 2018, s. 123-132.
  • Wilczyńska A., Sale and distribution of traditional and regional food in Poland and EU - a benchmark study, Marketing i Zarządzanie, 2018, 2 (52), s. 257-264. 
  • Wilczyńska A., Żak N., Commodity characteristics of rare honey varieties, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018, 4, s. 89-96.
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Zastosowanie spektroskopii fluoroscencyjnej do oceny stopnia podgrzania miodu, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 340 (45)1, s. 131-142.

2017

  • Żak N., Wilczyńska A., Preliminary assessment of the quality of herbhoneys and chokeberry syrups used for their productionJoint Proceedings Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017, 101, s.73-80.
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour identification as an import ant quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości., 4(53), 2017, s.127-138.
  • Wilczyńska A., Newerli-Guz J., Szweda P., Influence of the Addition of Selected Spices on Sensory Quality and Biological Activity of Honey, Journal of Food Quality, Volume 2017, Article ID 6963904, https://doi.org/10.1155/2017/6963904
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour as an important quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (53), 2017, s. 127-138
  • Palka A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Rybowska A., Wawszczak S., Commercialization of Traditional and Regional Products as Innovation on the Market, [w]: Loue Ch., Ben Slimane S. (red.), Proceedings of the 12th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Paris, France, 2017, s. 478-487
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Jakość miodów zagranicznych w odniesieniu do polskich standardów, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (3), 2017, s. 245-249
  • Wilczyńska A., Żak N., Pietrusińska E., Wpływ dodatku nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) na wybrane parametr jakości miodu pszczelego, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (3), 2017, s. 250-253
  • Wilczyńska A., Żak N., Physicochemical and sensory aspects of mead, [w:] Current Trends in Commodity Science. Challenges in Food Development and Processing, Samotyja U., Żmudziński W., (red.), Poznań, 2017, s. 75-86
  • Wilczyńska A., Uwarunkowania decyzji nabywczych na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej, Handel wewnętrzny, 1 (366), 2017, s. 401-412
  • Żak N., Wilczyńska A., Jakość zagranicznych miodów filtrowanych, ZN AM w Gdyni, 99, 2017, s. 156-161
  • Stenka B., Wilczyńska A., Ocena wybranych parametrów fizykochemicznych owoców i przetworów z rokitnika, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (4), 2017, s. 340-344
  • Palka A., Wilczyńska A., Flis M., Wpływ dodatku nasion oleistych na zawartość podstawowych składników odżywczych w koktajlach mleczno-owocowych oraz na ich kwasowość, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (4), 2017, s. 334-339

 

2016

  • Przybyłowski P., Żak N., Wilczyńska A., Tri-City and surrounding area residents’ opinion about honey produced by bees fed with nanoparticles of gold and silver, ZN AM w Gdyni (Joint Proceedings), 94, 2016, 114-120
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Evaluation of the quality of honey produced by bees fed with nanoparticles, Towaroznawcze Problemy Jakości 4 (49), 2016, s. 89-96
  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., Wilczyńska A., Wstępna ocena jakości miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX (3), 2016, s. 252-256
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Wpływ ogrzewania konwencjonalnego oraz mikrofalowego na jakość miodu, [w:] Food Quality Evaluation – Ocena Jakości Żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, Radom, 2016, s. 77-85
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Quality assesment of traditional honeys from Kashubian region [w:] Food Quality Evaluation – Ocena Jakości Żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, Radom, 2016, s. 69-76
  • Rybowska A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Palka A., An attempt to identify a typical regional product for Baltic Sea Region, [w:] Aaltio I (red.) Proceedings of the 11th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Jyvaskvyla, Finlandia, 2016, s. 680-687
  • Palka A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Rybowska A., Innovation in ice cream production in Baltic Sea Region, [w:] Aaltio I (red.) Proceedings of the 11th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Jyvaskvyla, Finlandia, 2016, s. 543-551

 

2015

  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ocena sensoryczna różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 681-684
  • Wilczyńska A., Antioxidant properties and colour of traditional honeys from Pomerania region, Towaroznawcze Problemy Jakości, 3 (37), 2015, s. 86-92
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ocena aktywności antyoksydacyjnej oraz barwy różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 685-687
  • Dmowski P., Wilczyńska A., Wpływ dodatku miodu na antyoksydacyjne właściwości naparów herbaty czarnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 688-692
  • Wilczyńska A., Znajomość żywności gwarantowanej jakości i jej oznakowanie wśród młodych konsumentów, Handel Wewnętrzny, 2 (355), 2015, s. 420-431
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ryzyko spożycia miodu produkowanego przez pszczoły dokarmiane nanocząsteczkami w opinii młodych konsumentów, [w:] Zarządzanie jakością. Osiągniecia i wyzwania. Wyd. Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, s. 119-130

 

2014

  • Wilczyńska A., Effect of filtration on colour antioxidant activity and total phenolics in honey, LWT– Food Sc. and Technology, 2014, 57, s. 767-774
  • Wilczyńska A.,  Ruszkowska M., Water activity and colour parameters changes during storage of linden and  buckwheat honeys, ZN AM w Gdyni – Joint Proceedings, 2014, 84, s. 174-181
  • Wilczyńska A., Znaki gwarantowanej jakości jako forma promocji produktu na przykładzie miodu,  ZN AM w Gdyni, 86, 2014, s. 206-210
  • Wilczyńska A., Przybyłowski P., Influence of extreme heating on colour and antioxidant activity of different types of honey, [w:] Food products’ quality, Miśniakiewicz M., Popek S. (red.), Wyd. Polish Society of Commodity Sc., Kraków, 2014, s. 173-183

 

2013

  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (4), 2013, s. 873-875,
  • Rój A., Wilczyńska A., Potoczny K., Stosowanie środków dopingujących w świadomości osób amatorsko uprawiających sport - doniesienie wstępne, Hygeia Public Health, 2013, 48 (3), s. 227-339
  • Wilczyńska A., Ocena jakości miodu manuka w odniesieniu do polskich standardów, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (37), 2013, s. 58-63
  • Wilczyńska A., Próba zastosowania regresji liniowej do określenia związku pomiędzy barwą a właściwościami antyoksydacyjnymi miodów, ZN AM w Gdyni, 80, 2013, s. 13-19

 

2012

  • Wilczyńska A., Wittbrodt M., Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia, ZN AM w Gdyni, 73, 2012, s. 16-22
  • Wilczyńska A., Twork M., Analiza rynku ziołomiodów - uwarunkowania produkcji i sprzedaży, ZN AM w Gdyni, 72, 2012, s. 37-45.
  • Wilczyńska A., Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykol., XLV, 2012, 3, s. 892-896
  • Wilczyńska A., Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające, monografia, wyd. AM w Gdyni, 2012
  • Wilczyńska A., Adamska O., Miód jako składnik produktów kosmetycznych - wykorzystanie i działanie, [w:] Wybrane aspekty jakości kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2012, s. 78-87
  • Wilczyńska A., Ruszkowska M., Zmiany aktywności wody w trakcie przechowywania w wybranych rodzajach miodów, [w:] Wybrane aspekty jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2012,  s. 71-78

 

2011

  • Wilczyńska A., Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 3, 2011, s. 945-950
  • Wilczyńska A., Wpływ procesów technologicznych na jakość miodów pszczelich – zmiany parametrów barwy oraz zawartości 5-HMF pod wpływem przechowywania i ogrzewania, Zeszyty Naukowe UE w Poznaniu „Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta, 196, 2011, s. 91-98
  • Wilczyńska A., Próba określenia sylwetki nabywcy produktów pszczelich, Zeszyty Naukowe US „Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, 22, 2011, s. 501-510
  • Wilczyńska A., Retel M., Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem miodów pszczelich, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (4), 2011, s. 709-712

 

2010

  • Wilczyńska A., Phenolics content and antioxidant activity of Polish types of honey, Polish Journal of Food and Nutrition Sc., 60 (4), 2010, s. 309-313
  • Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour, phenolics content and antioxidany activity of Polish honeys, Zeszyty Naukowe UE w Poznaniu, 158, 2010, s. 7-14
  • Wilczyńska A., Ocena jakości ziołomiodów dostępnych na rynku polskim, [w:] Wybrane problemy oceny jakości żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2010, s. 29-35
  • Wilczyńska A., Aktywność antyoksydacyjna i zawartość polifenoli w ziołomiodach, [w:] Wybrane problemy oceny jakości żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2010, s. 36 -42
  • Wilczyńska a., Zmiany barwy, aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości HMF w miodach pszczelich zachodzące pod wpływem ogrzewania, Prace i Materiały Wydz. Zarządzania UG, 2/2, 2010, s. 291-298
  • Wilczyńska A., przygotowanie programów nauczania oraz innych prac B+R dla Akademii Rybołówstwa  w Namibe (Angola), 2010

2021

  • Wilczyńska A., Kukułowicz A., Lewandowska A., Preliminary assessment of microbial quality of edible flowers, LWT- Food Science and Technology 150, 2021, 111926.
  • Engler-Jastrzębska M., Wilczyńska A., Knowledge of the Markings and Marketing Declartions for Sun Protection Products, International Journal of Marketing, Communication and New Media, 2021, s. 171-199. 

2020

  •  Natalia Żak, Aleksandra Wilczyńska, 2020, Postrzeganie miodu wzbogacanego dodatkami naturalnymi przez konsumentów i producentów    Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych. Innovations in food quality development.
  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak , 2020, The use of fluorescence spectrometry to determine the botanical origin of filtered honeys, Molecules, s. 1-17.
  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak, 2020, Wykorzystanie nowoczesnych narzędzi  marketingowych w pszczelarstwie, Rozwój usług w ujęciu lokalnym i regionalnym,  s.43-50.

2019

  • Wilczyńska A., Ocena wybranych parametrów jakości różnych rodzajów soków NFC, Konsument na rynku żywności - preferencje, opinie, trendy, 2019, s. 132-140.

  • Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Quality of traditional and regional food in consumers opinion, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, 2(59), s. 25-33.

  • Wilczyńska A., The quality of honeys with fruit extracts, Current trends in Quality Science, Quality design of Food Products, 2019, s. 138-147.

  • Wilczyńska A., Wilczyński P., Innovative Solutions in the Ports of the Baltic Sea for Development of Small Cruise Ship Tourism Heritage Products, Proceedings of the 14th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, 2019, s. 1237-1242.

  • Wilczyńska A., Newerli-Guz J., Acceptance of Innovative Food Products and the Level of Neophobia, Proceedings of the 14th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, 2019, s. 1129-1134.

  • Stenka B., Wilczyńska A., Antioxidant activity of sea buckthorn extracts, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, 1 (58), s.74-81.

2018

  • Palka A., Śniegocka-Dworak M., Wilczyńska A., Sprzedaż bezpośrednia a bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego na przykładzie praktyk w powiecie tczewskim, ŻYWNOŚĆ.Nauka.Technologia. Jakość, 2018, 25, 4 (117), s. 172-184.
  • Rybowska A., Wilczyńska A., Stereotypes as a Barrier to Introducing Innovations in Food Products, Proceedings of the 13th European conference on Innovation and Entrepreneurship, 2018, s. 688-692. 
  • Stenka B., Wilczyńska A., Akceptacja konsumencka i cechy sensoryczne wybranych przetworów z rokitnika, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 341 (46)2, s. 77-88.
  • Wilczyńska A., Żak N., Świniarska K., Ocena wybranych wyróżników jakości Karobu, Wybrane problemy jakości żywności, 2018, s. 123-132.
  • Wilczyńska A., Sale and distribution of traditional and regional food in Poland and EU - a benchmark study, Marketing i Zarządzanie, 2018, 2 (52), s. 257-264. 
  • Wilczyńska A., Żak N., Commodity characteristics of rare honey varieties, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018, 4, s. 89-96.
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Zastosowanie spektroskopii fluoroscencyjnej do oceny stopnia podgrzania miodu, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 340 (45)1, s. 131-142.

2017

  • Żak N., Wilczyńska A., Preliminary assessment of the quality of herbhoneys and chokeberry syrups used for their productionJoint Proceedings Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017, 101, s.73-80.
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour identification as an import ant quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości., 4(53), 2017, s.127-138.
  • Wilczyńska A., Newerli-Guz J., Szweda P., Influence of the Addition of Selected Spices on Sensory Quality and Biological Activity of Honey, Journal of Food Quality, Volume 2017, Article ID 6963904, https://doi.org/10.1155/2017/6963904
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour as an important quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (53), 2017, s. 127-138
  • Palka A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Rybowska A., Wawszczak S., Commercialization of Traditional and Regional Products as Innovation on the Market, [w]: Loue Ch., Ben Slimane S. (red.), Proceedings of the 12th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Paris, France, 2017, s. 478-487
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Jakość miodów zagranicznych w odniesieniu do polskich standardów, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (3), 2017, s. 245-249
  • Wilczyńska A., Żak N., Pietrusińska E., Wpływ dodatku nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) na wybrane parametr jakości miodu pszczelego, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (3), 2017, s. 250-253
  • Wilczyńska A., Żak N., Physicochemical and sensory aspects of mead, [w:] Current Trends in Commodity Science. Challenges in Food Development and Processing, Samotyja U., Żmudziński W., (red.), Poznań, 2017, s. 75-86
  • Wilczyńska A., Uwarunkowania decyzji nabywczych na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej, Handel wewnętrzny, 1 (366), 2017, s. 401-412
  • Żak N., Wilczyńska A., Jakość zagranicznych miodów filtrowanych, ZN AM w Gdyni, 99, 2017, s. 156-161
  • Stenka B., Wilczyńska A., Ocena wybranych parametrów fizykochemicznych owoców i przetworów z rokitnika, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (4), 2017, s. 340-344
  • Palka A., Wilczyńska A., Flis M., Wpływ dodatku nasion oleistych na zawartość podstawowych składników odżywczych w koktajlach mleczno-owocowych oraz na ich kwasowość, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (4), 2017, s. 334-339

 

2016

  • Przybyłowski P., Żak N., Wilczyńska A., Tri-City and surrounding area residents’ opinion about honey produced by bees fed with nanoparticles of gold and silver, ZN AM w Gdyni (Joint Proceedings), 94, 2016, 114-120
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Evaluation of the quality of honey produced by bees fed with nanoparticles, Towaroznawcze Problemy Jakości 4 (49), 2016, s. 89-96
  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., Wilczyńska A., Wstępna ocena jakości miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX (3), 2016, s. 252-256
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Wpływ ogrzewania konwencjonalnego oraz mikrofalowego na jakość miodu, [w:] Food Quality Evaluation – Ocena Jakości Żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, Radom, 2016, s. 77-85
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Quality assesment of traditional honeys from Kashubian region [w:] Food Quality Evaluation – Ocena Jakości Żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, Radom, 2016, s. 69-76
  • Rybowska A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Palka A., An attempt to identify a typical regional product for Baltic Sea Region, [w:] Aaltio I (red.) Proceedings of the 11th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Jyvaskvyla, Finlandia, 2016, s. 680-687
  • Palka A., Newerli-Guz J., Wilczyńska A., Rybowska A., Innovation in ice cream production in Baltic Sea Region, [w:] Aaltio I (red.) Proceedings of the 11th European Conference on Innovation and Entrepreneurship, Jyvaskvyla, Finlandia, 2016, s. 543-551

 

2015

  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ocena sensoryczna różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 681-684
  • Wilczyńska A., Antioxidant properties and colour of traditional honeys from Pomerania region, Towaroznawcze Problemy Jakości, 3 (37), 2015, s. 86-92
  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ocena aktywności antyoksydacyjnej oraz barwy różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 685-687
  • Dmowski P., Wilczyńska A., Wpływ dodatku miodu na antyoksydacyjne właściwości naparów herbaty czarnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 688-692
  • Wilczyńska A., Znajomość żywności gwarantowanej jakości i jej oznakowanie wśród młodych konsumentów, Handel Wewnętrzny, 2 (355), 2015, s. 420-431
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ryzyko spożycia miodu produkowanego przez pszczoły dokarmiane nanocząsteczkami w opinii młodych konsumentów, [w:] Zarządzanie jakością. Osiągniecia i wyzwania. Wyd. Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, s. 119-130

 

2014

  • Wilczyńska A., Effect of filtration on colour antioxidant activity and total phenolics in honey, LWT– Food Sc. and Technology, 2014, 57, s. 767-774
  • Wilczyńska A.,  Ruszkowska M., Water activity and colour parameters changes during storage of linden and  buckwheat honeys, ZN AM w Gdyni – Joint Proceedings, 2014, 84, s. 174-181
  • Wilczyńska A., Znaki gwarantowanej jakości jako forma promocji produktu na przykładzie miodu,  ZN AM w Gdyni, 86, 2014, s. 206-210
  • Wilczyńska A., Przybyłowski P., Influence of extreme heating on colour and antioxidant activity of different types of honey, [w:] Food products’ quality, Miśniakiewicz M., Popek S. (red.), Wyd. Polish Society of Commodity Sc., Kraków, 2014, s. 173-183

 

2013

  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (4), 2013, s. 873-875,
  • Rój A., Wilczyńska A., Potoczny K., Stosowanie środków dopingujących w świadomości osób amatorsko uprawiających sport - doniesienie wstępne, Hygeia Public Health, 2013, 48 (3), s. 227-339
  • Wilczyńska A., Ocena jakości miodu manuka w odniesieniu do polskich standardów, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (37), 2013, s. 58-63
  • Wilczyńska A., Próba zastosowania regresji liniowej do określenia związku pomiędzy barwą a właściwościami antyoksydacyjnymi miodów, ZN AM w Gdyni, 80, 2013, s. 13-19

 

2012

  • Wilczyńska A., Wittbrodt M., Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia, ZN AM w Gdyni, 73, 2012, s. 16-22
  • Wilczyńska A., Twork M., Analiza rynku ziołomiodów - uwarunkowania produkcji i sprzedaży, ZN AM w Gdyni, 72, 2012, s. 37-45.
  • Wilczyńska A., Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykol., XLV, 2012, 3, s. 892-896
  • Wilczyńska A., Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające, monografia, wyd. AM w Gdyni, 2012
  • Wilczyńska A., Adamska O., Miód jako składnik produktów kosmetycznych - wykorzystanie i działanie, [w:] Wybrane aspekty jakości kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2012, s. 78-87
  • Wilczyńska A., Ruszkowska M., Zmiany aktywności wody w trakcie przechowywania w wybranych rodzajach miodów, [w:] Wybrane aspekty jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2012,  s. 71-78

 

2011

  • Wilczyńska A., Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 3, 2011, s. 945-950
  • Wilczyńska A., Wpływ procesów technologicznych na jakość miodów pszczelich – zmiany parametrów barwy oraz zawartości 5-HMF pod wpływem przechowywania i ogrzewania, Zeszyty Naukowe UE w Poznaniu „Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta, 196, 2011, s. 91-98
  • Wilczyńska A., Próba określenia sylwetki nabywcy produktów pszczelich, Zeszyty Naukowe US „Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, 22, 2011, s. 501-510
  • Wilczyńska A., Retel M., Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem miodów pszczelich, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (4), 2011, s. 709-712

 

2010

  • Wilczyńska A., Phenolics content and antioxidant activity of Polish types of honey, Polish Journal of Food and Nutrition Sc., 60 (4), 2010, s. 309-313
  • Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour, phenolics content and antioxidany activity of Polish honeys, Zeszyty Naukowe UE w Poznaniu, 158, 2010, s. 7-14
  • Wilczyńska A., Ocena jakości ziołomiodów dostępnych na rynku polskim, [w:] Wybrane problemy oceny jakości żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2010, s. 29-35
  • Wilczyńska A., Aktywność antyoksydacyjna i zawartość polifenoli w ziołomiodach, [w:] Wybrane problemy oceny jakości żywności, Żuchowski J., Zieliński R. (red), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PiB, Radom, 2010, s. 36 -42
  • Wilczyńska a., Zmiany barwy, aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości HMF w miodach pszczelich zachodzące pod wpływem ogrzewania, Prace i Materiały Wydz. Zarządzania UG, 2/2, 2010, s. 291-298
  • Wilczyńska A., przygotowanie programów nauczania oraz innych prac B+R dla Akademii Rybołówstwa  w Namibe (Angola), 2010

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

P.Witt
01.02.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 15.09.2023