Menedżer Usług Dietetycznych
Kierunek:
Tryb:
Rodzaj:
Menedżer Usług Dietetycznych
Kierunek: Nauki o Jakości
Studia stacjonarne i niestacjonarne II-go stopnia
– 3 semestry dla absolwentów z tytułem inżyniera - dyplom magistra inżyniera,
JAKĄ WIEDZĘ ZDOBĘDZIESZ ?
W ramach kształcenia absolwent zdobędzie wiedzę z zakresu poniższych obszarów:
- Towaroznawstwo, przechowalnictwo i technologia żywności;
- Metody analityczne oceny jakości żywności o szczególnym znaczeniu dietetycznym;
- Podstawy ekonomii, rachunkowości i prawa żywnościowego;
- Współczesne narzędzia marketingowe wykorzystywane w organizacji usług dietetycznych;
- Projektowanie, organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług dietetycznych;
- Biologiczne podstawy żywienia z elementami anatomii i fizjologii układu pokarmowego;
- Żywienie w różnych warunkach środowiskowych;
- Podstawy dietetyki i analiza diet objętych systemem dietetycznym;
- Kliniczny zarys chorób z elementami diagnostyki laboratoryjnej w dietetyce;
- Dietetyka kliniczna z elementami leczenia żywieniowego;
- Dietetyka sportowa;
- Dietetyka dzieci i młodzieży;
- Dietoprofilaktyka i poradnictwo dietetyczne;
- Psychologia w dietetyce – psychodietetyka;
- Organizowanie i nadzorowanie etapów produkcji potraw dietetycznych z uwzględnieniem zasad interwencji dietetycznych oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej.
JAKIE ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE SPOŁECZNE ?
- Planowanie i organizacja usług w zakresie żywienia człowieka i dietetyki;
- Prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług żywieniowych i dietetycznych oraz zarządzanie małymi przedsiębiorstwami;
- Wykorzystanie współczesnych narzędzi marketingowych w promowaniu usług dietetycznych;
- Dobór i stosowanie metod analitycznych oceny jakości produktów i usług;
- Kształtowanie relacji z pacjentem i prowadzenie poradnictwa dietetycznego;
- Praktyczna implementacja i wykorzystanie najnowszych narzędzi informatycznych oraz urządzeń w usługach dietetycznych;
- Planowanie interwencji dietetycznych opartych na wiarygodnych dowodach naukowych (Evidence-based Dietetics Practice);
- Projektowanie działań w zakresie dietoprofilaktyki, edukacji żywieniowej;
- Planowanie, nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych pozwalających na utrzymanie wysokiej wartości odżywczej (dietetycznej) i zdrowotnej potraw;
- Prowadzenie poradnictwa dietetycznego;
GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?
Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w:
- Placówkach zajmujących się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną;
- Korporacjach o profilu żywnościowo – żywieniowym (dietetycznym);
- Placówkach zajmujących się dietoprofilaktyką i edukacją żywieniową;
- Gabinetach poradnictwa żywieniowego i dietetycznego;
- Zespołach terapeutyczno – żywieniowych;
- Zakładach żywienia zbiorowego (otwartego i zamkniętego);
- Niepublicznych placówkach ochrony zdrowia;
- Placówkach tj.: przychodnie, poradnie, hospicja, sanatoria, domy opieki społecznej;
- Instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia;
- Organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny);
- Samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług żywieniowych i dietetycznych.
Zobacz szczegółowy program studiów: link
Powstanie/modyfikacja specjalności odbywa się w ramach projektu unijnego "Wykształcenie ma znaczenie" - więcej szczegółów
Studenci specjalności Menedżer Usług Dietetycznych mają możliwość odbywania płatnych staży finansowanych z projektu "Wykształcenie ma znaczenie".