Menedżer Produktu
Kierunek:
Tryb:
Rodzaj:
Menedżer Produktu
Kierunek: Nauki o Jakości
Studia stacjonarne i niestacjonarne I-go stopnia – 7 semestrów - dyplom inżyniera
JAKĄ WIEDZĘ ZDOBĘDZIESZ ?
- Podstawy ekonomii oraz zarządzania przedsiębiorstwem,
- Podstawy wiedzy o materiałach i procesach technologicznych,
- Projektowanie procesów i produktów,
- Znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz systemy certyfikacji jakości wyrobów,
- Towaroznawstwo produktów spożywczych i przemysłowych,
- Kształtowanie jakości towarów i usług,
- Zachowania konsumentów na rynku,
- Prowadzenia działań marketingowych w sferze obrotu towarowego i handlu.
JAKIE ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE SPOŁECZNE ?
- Ocena i kształtowanie jakości produktów,
- Aktywne zarządzanie produktem na każdym etapie jego życia,
- Analiza, prognozowanie oraz ocena procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych w kontekście zarządzania produktem,
- Wykorzystywania wiedzy z zakresu zachowań konsumentów oraz nowoczesnych metod i narzędzi właściwych dla towaroznawstwa, zarządzania i marketingu do tworzenia, komercjalizacji, pozycjonowania produktu na rynku oraz budowania strategii marketingowych dla portfela produktów przedsiębiorstwa,
- Zdobywanie informacji o zjawiskach i procesach rynkowych niezbędnych do podejmowania decyzji oraz rynkowego zarządzania produktem i marką w przedsiębiorstwie.
GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?
Specjalność kształci i przygotowuje w zakresie kreowania nowych rozwiązań i zarządzania innowacjami produktowymi odpowiadającymi potrzebom rynku. Absolwent specjalności Menedżer Produktu jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych jako specjalista odpowiedzialny za kształtowanie jakości produktu w sferze produkcji, a następnie podczas jego transformacji w warunkach rynkowych. Absolwent tej specjalności potrafi kreować markę produktu oraz zna się na komercjalizacji innowacyjnych produktów i usług.
Studenci specjalności Manager Produktu Innowacyjnego mają możliwość uzyskania zaświadczenia wydawanego przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. o ukończeniu szkolenia dotyczącego wewnętrznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, które upoważnia do przystąpienia do egzaminu na auditora wewnętrznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności PCBC. Podobnie jak inni studenci I stopnia kierunku Towaroznawstwo mają też możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta jakości.
Zobacz szczegółowy program studiów: link