Usługi Żywieniowe i Dietetyka
Kierunek:
Nauki o Jakości
Tryb:
Stacjonarne
Niestacjonarne
Rodzaj:
I stopnia
Usługi Żywieniowe i Dietetyka
Kierunek: Nauki o Jakości
Studia stacjonarne i niestacjonarne I-go stopnia – 7 semestrów - dyplom inżyniera
JAKĄ WIEDZĘ ZDOBĘDZIESZ ?
- Towaroznawstwo i technologia żywności,
- Podstawy ekonomii i prawa żywnościowego,
- Metody analityczne oceny jakości i autentyczności towarów,
- Znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz systemy certyfikacji jakości wyrobów
- Metody i techniki doskonalenia jakości produktów i usług,
- Organizowanie i nadzorowanie etapów produkcji potraw z uwzględnieniem dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli,
- Podstawy żywienia człowieka z elementami dietetyki
- Żywienie na różnych etapach rozwoju osobniczego człowieka
- Planowanie i ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
- Planowanie i organizacja żywienia indywidualnego i zbiorowego,
- Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług żywieniowych i dietetyki.
JAKIE ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE SPOŁECZNE ?
- Kształtowanie i ocena jakości produktów spożywczych,
- Dobór i stosowanie metod analitycznych oceny jakości produktów i usług,
- Planowanie i wdrażanie działań związanych z atestacją i certyfikacją jakości wyrobów,
- Kształtowanie relacji z klientem / pacjentem,
- Planowanie i przygotowanie potraw i jadłospisów w żywieniu indywidualnym, zbiorowym dla różnych grup ludności,
- Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw,
- Udzielanie porad dietetycznych,
- Prowadzenie edukacji żywieniowej,
- Prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług żywieniowych i dietetycznych.
GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?
Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w:
- Placówkach zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności,
- Inspektoratach nadzoru sanitarno–higienicznego,
- Organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
- Zakładach żywienia otwartego i zamkniętego,
- Instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
- Instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia,
- Placówkach zajmujących się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną.
Studenci specjalności Usługi Żywienie i Dietetyka, podobnie jak inni studenci I stopnia kierunku Towaroznawstwo, mają też możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta jakości.
Zobacz szczegółowy program studiów: link
Termin rekrutacji:
VI-IX
Wprowadzenie:
M.Schmidt 20.03.2017
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt 26.08.2021